Moravskoslezský kraj: Vítězky ankety o nejlepší zdravotní sestru v regionu získaly certifikát s titulem

17.09.2016 12:33

Jména těch „NEJ“ zdravotních sester v regionu jsou známy. Vítězky druhého ročníku ankety Moravskoslezská sestra 2016 převzaly certifikáty a dary na slavnostním galavečeru v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava z rukou Miroslava Nováka, hejtmana Moravskoslezského kraje, náměstka pro zdravotnictví Jiřího Martinka a zástupců zdravotnických zařízení a partnerů.

Moravskoslezský kraj: Vítězky ankety o nejlepší zdravotní sestru v regionu získaly certifikát s titulem
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Letos se v pěti kategoriích utkalo celkem 69 zdravotnických pracovníků, které do soutěže nominovala odborná veřejnost. Podmínkou pro zařazení byla minimálně pětiletá praxe v oboru, v kategorii Ocenění za dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči pak 25 let. Do finálového večera postoupilo 12 favoritek ve čtyřech kategoriích, které zvolila odborná komise spolu s vítězkou kategorie Ocenění za dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči. Porota pak vybrala absolutní vítězky. Anketa byla letos rozšířena i o soutěž veřejnosti, ve které mohli lidé dát on-line svůj hlas někomu, kdo pomohl jim, jejich blízkým nebo přátelům.

„Myslím si, že porota měla při vybírání vítězek opravdu nelehkou práci. Zvolit mezi nominovanými dámami ty nejlepší je těžké, protože všichni, kdo pracují ve zdravotnictví, si zaslouží naši úctu a poděkování. Takže velmi gratuluji nejen všem vítězkám, ale i všem ostatním, neboť poraženým v této soutěži opravdu není nikdo,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Vítězky byly vyhlášeny v pěti kategoriích, v jejichž členění došlo letos ke změně – samostatně byla vyčleněna kategorie Paliativní a hospicová péče. Ostatní kategorie zůstaly stejné jako loni, a to Sestra u lůžka, Ambulantní a domácí péče, Porodní asistentka a Ocenění za dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči.

„Samostatnou kategorii Paliativní a hospicové péče jsme zvolili proto, abychom zviditelnili zdravotní sestry, které se starají o klienty na sklonku života, a neznají motivaci v podobě uzdravení pacientů. Jde o péči, o které se dosud otevřeně příliš nemluví, ale je stejně důležitá, jako ostatní typy zdravotní péče, které našim občanům zajištujeme,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. „Práci sester vnímáme jako nesmírně náročnou a snažíme se pro ně vytvořit co nejlepší pracovní podmínky. Loni jsme naše nemocnice vybavili zhruba tisícem nových polohovacích lůžek, která jsou lehce ovladatelná a sestřičkám značně usnadní práci, letos přibudou do krajských zdravotnických zařízení ošetřovatelské a rehabilitační pomůcky. K tomu, aby se zdravotníci cítili v práci bezpečněji, přispívá fyzická ochrana nemocnic i bezpečnostní tlačítka, která mohou sestřičky použít v případě ohrožení. Sestry našich nemocničních zařízení mohou také využít nabízenou možnost dalšího vzdělávání,“ dodává náměstek Jiří Martinek.

Zájemci mohli letos hlasovat pro jednu ze 12 finalistek prostřednictvím webové stránky sestra.msk.cz nebo na facebooku Moravskoslezského kraje a odpovědět na otázku Kolik bylo celkem hospitalizovaných pacientů v krajských nemocnicích v Moravskoslezském kraji v roce 2015 (správná odpověď 108 900). Vítězem se stal David Szkandera, který tipoval 108 909 pacientů.

Druhý ročník ankety Moravskoslezská sestra vyhlásil a pořádá odbor zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Akce se koná pod záštitou moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a odbornou záštitou prezidentky České asociace sester Martiny Šochmanové.

Vítězky v jednotlivých kategoriích:

- Sestra u lůžka: Martina Šebeková, NsP Havířov, p. o.
- Ambulantní a domácí péče: Dagmar Šrámková, Městská nemocnice Ostrava, p. o., Dětský rehabilitační stacionář
- Paliativní a hospicová péče: Andrea Radomská, Mobilní hospic Strom života
- Porodní asistentka: Irena Pěřinová, Nemocnice ve FM, p.o.
- Ocenění za dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči: Kula Přikrylová, NsP Havířov, p.o.
- V soutěži sestra veřejnosti zvítězila Danuše Walachová, MEDICA zdravotní péče, s.r.o., Třinec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…