Moravskoslezský kraj opět přispěje předškolákům na ozdravné pobyty

04.10.2016 12:10

Za čistějším ovzduším budou moci během topných sezon vyjet i předškoláci. Krajští radní opět vyhlásili dotační program, který umožní i nejmenším dětem strávit minimálně čtrnáct dnů v přírodě.

Moravskoslezský kraj opět přispěje předškolákům na ozdravné pobyty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Rada Moravskoslezského kraje už potřetí vyhlásila dotační program Příspěvky na ozdravné pobyty, zacílený na děti předškolního věku. Na jeho realizaci v letech 2016 až 2018 bylo vyčleněno 3,5 milionu korun. O dotace mohou žádat města a obce, případně svazky obcí, které ozdravné pobyty organizačně zajišťují. Podmínkou je, aby se pobyty, které mají přispět k prevenci onemocnění a regeneraci dýchacích cest předškolních dětí, uskutečnily během topné sezony, tedy v období s nejvyšší pravděpodobností vzniku a trvání smogových epizod.

„Pilotní dotační program byl krajskou radou vyhlášen v roce 2013, následující pak v roce 2015.  Mám radost z toho, jaký měly tyto dotační programy, na které bylo celkem vyčleněno 5,5 milionu korun, ohlas a že se nám podařilo vykrýt mezeru ve stávajících dotačních programech obcí a Ministerstva životního prostředí. Ozdravných pobytů se za tu dobu zúčastnilo 880 dětí, přičemž ještě počítáme minimálně s 300 dětmi, které vyjedou do přírody v nadcházející topné sezóně,“ řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík. Oceňuje výbornou spolupráci s jednotlivými obcemi a městy, které jsou příjemci dotace, organizačně ozdravné pobyty zajišťují a dobrovolně přispívají finančními prostředky z vlastních rozpočtů. Věří, že ani tentokrát nebudou váhat s podáním žádostí a umožní tak předškolním dětem pobývat minimálně 14 dnů v příjemném prostředí hor, lázní či rekreačních středisek.

Nový program je opět nastaven na dvě topné sezony. Zahájení příjmu žádostí je naplánováno na 28. 10. 2016, žádat o poskytnutí finančního příspěvku na ozdravný pobyt pak bude možné v průběhu příštího roku do 1. 9. 2017. Poslední ozdravné pobyty se musí uskutečnit nejpozději v dubnu 2018.

„Každý den bez smogu je pro dětský organismus maximálně přínosný. Pobyt na čistém vzduchu vede  ke zlepšení zdravotního stavu a předchází závažným onemocněním, která mohou v dospělosti vést až k chronickým projevům. Je to účinný způsob, jak předejít vzniku například astmatu, bronchitidy. Změna prostředí prospívá i při rekonvalescenci,“ potvrdila lékařka a vedoucí oddělení zdravotní správy moravskoslezského krajského úřadu Eva Misiačková.

Podrobnější informace o dotačním programu jsou dostupné na webových stránkách Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…