Moravskoslezský kraj umí rozumně a užitečně utrácet evropské peníze. Má plán a projekty i na příštích pět let

27.09.2015 17:03

Poslední tři měsíce zbývají Moravskoslezskému kraji, aby s evropskými zdroji dokončil a profinancoval poslední projekty z programovacího období Evropské unie na léta 2007 až 2013. Má také plán a projekty, kam směrovat zhruba 100 miliard korun v příštích pěti letech, a zkvalitnil tak životní podmínky a veřejné služby pro obyvatele i podnikatelské subjekty.

Moravskoslezský kraj umí rozumně a užitečně utrácet evropské peníze. Má plán a projekty i na příštích pět let
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

„Tři měsíce před skončením roku mohu s jistotou říci, že rok 2015 bude uzavřen úspěšně. Kraj prokázal nejen dlouhodobou připravenost nabídnout strukturálním fondům Evropské unie kvalitní projekty k finanční spoluúčasti, ale také projevil svou schopnost uřídit velké množství investičních akcí v limitovaném čase,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Upřesnil, že na poslední dva roky implementace tohoto programovacího období, tedy na léta 2014 a 2015, kraj připravil celkem 123 stavebních projektů s celkovými rozpočtovými náklady přesahujícími 5 miliard korun. Během uplynulého půldruhého roku bylo z tohoto počtu dokončeno 84 projektů, v realizaci pro zbytek roku tedy ještě zůstává 39 projektů o rozpočtové hodnotě staveb 1,8 miliardy korun.

„V oblasti dopravní infrastruktury byly velmi důležité dvě etapy rekonstrukce páteřní komunikace Mariánskohorské ulice v Ostravě a navazující rekonstrukce tří křižovatek na ulici Opavské. Koncem října bude dokončen projekt prodloužené Bílovecké ulice v Ostravě, řešící vymístění nákladní dopravy z městského obvodu Svinov,“ řekl mimo jiné hejtman s tím, že na území Moravskoslezského kraje je cílevědomě rozvíjen koncept budování společných center složek Integrovaného záchranného systému.

„V listopadu budou dokončena centra v Třinci a v Ostravě-Jihu, na prosinec je naplánováno dokončení stavby na letišti v Mošnově. Rozpočtová hodnota jen stavební části těchto tří projektů se v souhrnu blíží 650 milionům korun. Nová centra nabídnou složkám IZS moderní a odpovídající zázemí pro jejich práci. Zlepší především koordinovaný postup při zásazích u mimořádných událostí,“ konstatoval moravskoslezský hejtman.  

V odvětví školství kraj v těchto měsících úspěšně dokončuje balík zhruba třiceti projektů zateplení budov za více než půl miliardy korun. K podpoře sociálního programu kraj v posledním čtvrtletí například dokončí výstavbu nového domova pro osoby se zdravotním postižením ve Studénce za více než 27 milionů korun, dobuduje poradnu pro pěstounskou péči v Ostravě za 23 milionů nebo v rámci transformace organizace Marianum dokončí rekonstrukci a přístavbu objektu pro zdravotně postižené v Karviné. 

„Evropské peníze využíváme účelně a smysluplně. V programovacím období 2007 až 2013 jsme díky nim mohli podpořit řadu užitečných projektů - od vybavení a úsporných energetických opatření ve školách, přes vzdělávání v technických dovednostech žáků, rekonstrukce sportovišť, transformaci sociálních služeb až po například modernizaci ostravských Svinovských mostů a dalších komunikací. Zejména na rekonstrukce a modernizace úseků silnic II. a III. třídy včetně mostů přitekly miliardy korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro evropské fondy, operační programy a regionální rozvoj Martin Sikora s tím, že kraj je připraven také realizovat projekty a efektivně využívat finanční prostředky určené na nové programovací období do roku 2020, a přispět tak k vytváření atraktivních životních podmínek a kvalitních veřejných služeb pro obyvatele i podnikatelské subjekty.

Dodal, že v průběhu prvního pololetí letošního roku schválila Evropská komise všechny národní operační programy programového období 2014 až 2020 a většina řídících orgánů už vyhlásila první výzvy na předkládání žádostí o podporu z evropských zdrojů. V červnu také Regionální stálá konference Moravskoslezského kraje schválila svůj první Regionální akční plán pro čerpání prostředků v novém programovém období Evropské unie. Tento plán je významným podkladem ke směrování evropských, případně národních zdrojů tam, kde jsou nejvíce potřeba. Na potřebách a aktivitách v oblastech dopravy, životního prostředí, sociálních a zdravotních služeb, vzdělávání, podpory výzkumu, inovací a podnikání či kultury za téměř 100 miliard korun se shodli zástupci kraje, měst a obcí, akademické sféry, podnikatelského a neziskového sektoru.

„Současná verze Regionálního akčního plánu představuje zodpovědně připravený dokument, který odráží priority a potřeby našeho kraje. Věříme, že znalost potřeb regionu nám pomůže při dalším vyjednávání s ministerstvy o přísunu evropských peněz, případně i národních do našeho kraje. Snažíme se vyjednat našemu regionu takové podmínky pro čerpání evropských peněz a národních zdrojů, aby většina potřebných a zajímavých záměrů regionu mohla být v budoucnu finančně uspokojena. A to i přesto, že víme, že peněz bude mnohem méně“, konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Příkladem cílené podpory reagující na potřeby regionů je dohoda krajů s Ministerstvem životního prostředí, na základě které budou moci kraje poskytovat dotace na výměnu neekologických kotlů za nové nízkoemisní zdroje z prostředků Operačního programu Životní prostředí. Na výměnu zhruba 80 tisíc kotlů po celé České republice je připraveno 9 miliard korun, Moravskoslezský kraj bude moci rozdělit až 1,4 miliardy. „Nyní kraj prostřednictvím krajského úřadu připravuje žádost o poskytnutí podpory, na základě které může získat první část finančních prostředků ve výši 469 milionů korun. Tuto žádost podá do konce září. Pokud budeme úspěšní, a já jsem přesvědčen, že ano, vyzveme domácnosti, aby požádaly o příspěvek na energetické úspory v domech,“ řekl náměstek hejtmana Martin Sikora.

Dodal, že na svém dnešním (25. 9.) jednání krajští zastupitelé například schválili profinancování a kofinancování šesti projektů v sociální oblasti, osmi projektů regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Posvětili zahájení přípravy čtyř projektů z oblasti školství, dvou projektů ze zdravotnictví a další z oblasti dopravní infrastruktury. „K dnešnímu dni máme schváleno 86 projektů za necelých 6 miliard korun. Desítky dalších se připravují,“ upozornil náměstek hejtmana Martin Sikora.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…