Moravskoslezští záchranáři prožili velmi pracovní svátky: Dušnost, kolaps, exploze římské svíce...

28.12.2015 17:44

Zdravotničtí záchranáři v Moravskoslezském kraji prožili vánoční svátky v plném pracovním nasazení. Během tří dní museli záchranáři vyjíždět téměř tisíckrát. V průběhu Štědrého dne to bylo 300 případů, 25. prosince 320 událostí a 26. prosince 340 výjezdů sanitních vozidel.

Moravskoslezští záchranáři prožili velmi pracovní svátky: Dušnost, kolaps, exploze římské svíce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Z velké části převažovali starší pacienti s interními onemocněními. Jedním z důvodů je skutečnost, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Jejich zdravotní stav v době pobytu doma nezřídka opět zhorší a pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Jsou to zpravidla nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři zasahovali také u řady dalších událostí. Typicky vánočními byli během štědrovečerního času například hned čtyři pacienti s uvízlými rybími kůstkami v krku, kteří měli dechové obtíže. Jednalo se o dvě děti a dvě dospělé osoby.

Zásah záchranářů byl nutný i u muže, kterého zasáhl elektrický proud ze svíček. K úrazu došlo při rozsvěcování vánočního stromečku. Stav postiženého se naštěstí jevil jako středně závažný a byl při vědomí.

Ve večerních hodinách 24. prosince museli záchranáři ošetřovat třiatřicetiletého pacienta v Ostravě, jemuž v ruce explodovala tzv. římská svíce. Utrpěl těžké poranění v oblasti dlaně a prstů horní končetiny a musel být transportován do traumacentra fakultní nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…