NKÚ: Čerpání na rekonstrukce a revitalizace nádraží probíhalo pomaleji kvůli nepřipravenosti projektů

21.07.2020 8:45

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil peněžní prostředky na rekonstrukce a revitalizace osobních nádraží. Správa železnic (dříve SŽDC) na ně v letech 2017 až 2019 vynaložila téměř 2,7 miliardy korun z prostředků státu i EU.

NKÚ: Čerpání na rekonstrukce a revitalizace nádraží probíhalo pomaleji kvůli nepřipravenosti projektů
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

NKÚ prověřil 24 rekonstrukcí a oprav, na které jsou plánovány výdaje přes jednu miliardu korun. Z kontroly vyplynulo, že SŽDC čerpala peníze pomaleji, než předpokládala, kvůli nepřipravenosti projektů i průtahům ve stavebních a zadávacích řízeních. Stav nádraží se sice podařilo zlepšit, ke zhodnocení ukončených akcí si ale SŽDC stanovila jen obecné cíle. V několika případech zjistili kontroloři nedostatky při úhradách faktur nebo uzavírání dodatků ke smlouvám.

Prostředky na rekonstrukce a revitalizace osobních nádraží mají pomoci zlepšit prostory pro cestující, zajistit bezbariérovost budov, opravit staré a nevyhovující budovy apod. SŽDC plánovala vydat v letech 2017 až 2022 na tyto akce přes 8,8 miliardy korun. Jedná se o prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury i z fondů EU. Ve skutečnosti ale čerpala SŽDC na rekonstrukce a opravy nádraží v letech 2017 až 2019 v průměru o 36 % méně peněz, než kolik se předpokládalo.

Důvodem bylo například to, že jen minimum rekonstrukcí a oprav bylo připravených. Osobní nádraží spolu s dalšími nádražními budovami a pozemky totiž převedly České dráhy na SŽDC v roce 2016. Kvůli plánovanému převodu se tak rekonstrukce a opravy nádraží dříve nepřipravovaly. SŽDC pak řešila nejprve drobné opravy a neodkladné stavební zásahy. Zdržení způsobily i průtahy v zadávacích a stavebních řízeních.

Prostředky na rekonstrukce a revitalizace nádraží sice zlepšily stav budov, SŽDC, respektive současná Správa železnic, nebude mít ale podle čeho hodnotit ukončené stavby. Parametry, které si pro hodnocení SŽDC stanovila, jsou jen obecné – například zvýšení kultury cestování, pocitové hledisko cestujících nebo vybavenost budov.

NKÚ prověřil 24 oprav a rekonstrukcí a u některých zjistil dílčí nedostatky. Ty se týkaly například nedodržení smluvních podmínek, úhrady za činnosti, které dodavatel neprovedl, nebo uhrazení faktur vystavených na jiné období, než v jakém stavební práce skutečně proběhly. SŽDC také uzavírala dodatky ke smlouvám, kterými se navyšovala cena stavby nebo prodlužoval termín dokončení, i několik desítek dnů po tom, co měla být stavba podle smlouvy dokončena.

NKÚ upozornil i na to, že stát při přemisťování státních institucí dosud nezohlednil, že jsou zde k dispozici nevyužité nově zrekonstruované prostory v budovách osobních nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …