NKÚ: Chyby v účetnictví Státní úřad pro jadernou bezpečnost opravil, údaje účetní závěrky za rok 2022 jsou spolehlivé

17.07.2023 11:17 | Tisková zpráva

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) za rok 2022. Kontroloři se zaměřili také na údaje, které SÚJB předkládal pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

NKÚ: Chyby v účetnictví Státní úřad pro jadernou bezpečnost opravil, údaje účetní závěrky za rok 2022 jsou spolehlivé
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Kontrola začala v průběhu účetního období 2022. SÚJB tak mohl průběžně opravit významné nedostatky, které kontroloři zjistili a které by měly ve výši 53,6 milionu korun vliv na zůstatky položek účetní závěrky SÚJB za rok 2022. SÚJB kromě toho provedl i četné změny systémového nastavení vedení účetnictví a výkaznictví: např. až na základě upozornění NKÚ začal sestavovat účetní výkazy přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu jakožto povinné součásti účetní závěrky.

Po provedených opravách bylo účetnictví SÚJB podle názoru NKÚ vedeno v souladu s právními předpisy. Nesprávnosti ve výši 1,4 milionu korun, které SÚJB neopravil, neměly významný dopad na účetní závěrku, která dle NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Závěrečný účet SÚJB ani údaje, které SÚJB předložil pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2022, neobsahovaly významné nesprávnosti; tyto údaje jsou proto dle NKÚ spolehlivé.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …