NKÚ plánuje 32 kontrol. Prověří peníze vynaložené na vzdělávání, údržbu mostů nebo kybernetickou bezpečnost

08.12.2018 8:16

Kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu schválilo plán kontrolní činnosti na rok 2019. Plán obsahuje 32 kontrol zaměřených například na dopravu, obranu, kulturu, zdravotnictví a další témata.

NKÚ plánuje 32 kontrol. Prověří peníze vynaložené na vzdělávání, údržbu mostů nebo kybernetickou bezpečnost
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

„Pro příští rok počítáme kromě aktuálních a citlivých oblastí, jakými jsou například obrněná technika armády nebo opravy a údržba silničních mostů, i s tématy, kterých jsme se dosud příliš nedotkli. Podíváme se třeba na budování kybernetické bezpečnosti, na peníze vynaložené na členství České republiky v mezinárodních organizacích nebo na to, jak se zachází s majetkem propadlým nebo zabaveným v trestním řízení,“ řekl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Kromě těchto témat nebudou chybět kontroly zaměřené například na peníze vynaložené na vzdělávání. Kontroloři se jimi budou zabývat hned ve třech kontrolách – v jedné z nich prověří, jak jsou využívány peníze určené na vzdělávání zdravotnického personálu, v další se zaměří zase na vysokoškolské vzdělávání vojáků a příslušníků bezpečnostních složek a dále také na evropské dotace poskytované na společné vzdělávání žáků.

V roce 2019 nezůstane stranou zájmu NKÚ například ani elektronizace veřejné správy. NKÚ prověří zavedení elektronických občanských průkazů a elektronického přístupu k některým službám veřejné správy. Informačních technologií se kontroloři dotknou také v kontrole zaměřené na finanční podporu rozvoje vysokorychlostního internetu v České republice.

Při výběru kontrol, které budou zařazeny do plánu kontrolní činnosti, vychází NKÚ především z analýz rizik. V těchto analýzách kontroloři vyhodnocují, v jakých oblastech hrozí problémy – ať už se jedná například o riziko nehospodárného vynakládání peněz, možné nedostatky ve veřejných zakázkách, nevhodně nastavený systém a další.

Plán kontrolní činnosti se seznamem všech připravovaných kontrol naleznete zde. V budoucnu může být ještě doplněn o další kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.