NP Podyjí: Návštěvnost stoupla za deset let o čtvrtinu, nejvíc lákají Šobes a most do Hardeggu

17.05.2020 20:40

Přesně deset let fungují v Národním parku Podyjí sčítače návštěvníků. V podobě malých dřevěných sloupků je můžete najít na 16 místech. Správcům parku pomáhají zjistit, které lokality jsou nejnavštěvovanější, a ve kterém období tam nejvíce lidí přijde.

NP Podyjí: Návštěvnost stoupla za deset let o čtvrtinu, nejvíc lákají Šobes a most do Hardeggu
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Loni snímače zaznamenaly téměř 400.000 průchodů. O téměř 100 tisíc více než na začátku měření. Data si můžete nyní prostudovat v přehledné online aplikaci i vy.

Vůbec nejvytíženějším místem Podyjí je vinice Šobes. Jen loni ji podle údajů ze sčítačů navštívilo přes 63.000 lidí. Nejvíce samozřejmě v letních měsících. I zde se ale davům můžete v létě vyhnout. A to když na slavnou vinici dorazíte ve středu před desátou hodinou dopoledne. Plyne to alespoň ze statistik. Přes 50 tisíc lidí ročně navštíví také Hardeggskou lávku nebo Kraví horu u Znojma. Naopak, pokud si chcete užít Podyjí ve větším soukromí, projděte se Cestou Jaroslava Krejčího na východě nebo Pašeráckou stezkou mezi Vranovem a Čížovem.

graf

Návštěvnická sezona v Podyjí má hned několik vrcholů. První jsou Velikonoce a svátky na začátku května. Vytížené jsou i sváteční dny na začátku prázdnin. Lidé do národního parku rádi chodí i na podzim. V závislosti na počasí k tomu využívají prodloužené víkendy kolem 28. září a 28. října, naznačují sčítače.

Počet návštěvníků na vinici Šobes v jednotlivých dnech v roce 2019:

graf

Pokud máte zálibu v datech, můžete je podrobně procházet na webu ZDE, vytvořeném díky Nadaci partnerství a dalších subjektů.

Kde jsou hranice návštěvnosti Národního parku Podyjí? Správci parku se domnívají, že na ně už pomalu narážíme. V nejvíce vytížených místech se velký tlak turistů začíná negativně odrážet na stavu chráněné krajiny. Lesní podrost mizí pod botami návštěvníků například na šíji Šobesu a mění se ve vyšlapané písčiny. Ikonický pták Podyjí, čáp černý, na několik let z národního parku zmizel úplně a nyní se vrátil na nové, více nedostupné, lokality. Kolem měst a obcí přibývá odpadků po bezohledných návštěvnících.

Jak se projeví v národním parku letošní neobvyklá pandemická sezóna, ukážou následující měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…