NPC: Protidrogová operace „Tulipán“

26.06.2016 13:39

Dne 21. června 2016 proběhla na území hl. m. Prahy a Brna závěrečná realizace společné operace Národní protidrogové centrály SKPV a Celní protidrogové jednotky GŘC s krycím názvem „Tulipán“ zacílená na nelegální dovoz omamných a psychotropních látek z Holandska do České republiky organizovanou skupinou občanů české státní příslušnosti. Odběratele drog tvořili zejména překupníci, ale i koncoví uživatelé, z hl. m. Prahy, Středočeského kraje, Jihomoravského kraje, Moravskoslezského kraje a látky byly rovněž vyváženy na Slovensko. Doposud byli zadrženi dva hlavní organizátoři trestné činnosti a další tři osoby zabývající se dovozem, vývozem a distribucí zakázaných látek.

NPC: Protidrogová operace „Tulipán“
Foto: policie.cz
Popisek: Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Spolupráce v operaci „Tulipán“ je příkladem dobré praxe v rámci kooperace útvarů, které mají obdobnou strukturu a zaměření. Vzájemná součinnost obou Národní protidrogové centrály a Celní protidrogové jednotky, kde se synergicky využívají specifické možnosti a znalosti obou složek prosazujících právo, je dlouhodobě úspěšná. Společné působení je od roku 2009 zastřešeno dohodou o spolupráci, která je plnohodnotně naplňována a odstraňuje možné duplicity v potírání mezinárodního drogového zločinu a přináší konkrétní výsledky.

Prověřování trestné činnosti pachatelů začalo v roce 2015, kdy byly příslušníky Generálního ředitelství cel, oddělením Celní protidrogová jednotka, expozitura Frýdek-Místek na základě zjištěných operativních informací zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že je do České republiky nezákonně dovážen kokain a extáze z Holandska, které jsou následně na našem území distribuovány. V rámci tohoto prověřování byla zjištěna a zadokumentována trestná činnost osoby, jež figurovala v organizované skupině jako kurýr těchto drog. Následně byly odhaleny a ustanoveny další zájmové osoby z Brna a Prahy, které tento nelegální obchod s drogami organizovaly a financovaly a byly rovněž rozkryty způsoby pašování těchto drog do ČR včetně následné distribuce odběratelům v ČR.

Začátkem roku 2016 se na základě výměny informací mezi oběma útvary podařilo propojit prověřované osoby s dalšími osobami z trestního spisu vedeného Národní protidrogovou centrálou.

Po téměř 14 měsíčním trestním prověřování a operativním vyhodnocením situace byl celníky v květnu letošního roku zadržen při cestě z Holandska do ČR ve vlaku na Hlavním nádraží v Praze kurýr, který převážel ve svých zavazadlech cca 1 kg kokainu a cca 9 kg tablet extáze. Případ byl předán do vyšetřování Národní protidrogové centrále, kdy ve vzájemné spolupráci byly učiněny další kroky k realizaci ostatních členů této organizované skupiny.

Následně byl zadržen příslušníky NPC občan ČR vracející se z Holandska do ČR, u nějž byl zajištěn kokain o váze cca 0,5 kg, tablety extáze o váze cca 0,6 kg a padělané eurobankovky v celkové výši 14000 euro a dále osoba převážející ve svém osobním vozidle174 kusů tablet extáze.

Po společném vyhodnocení celkové situace ze strany obou útvarů a provedených výše uvedených dílčích záchytech drog bylo dne 21. června 2016 přistoupeno v ranních hodinách k závěrečné realizaci hlavních organizátorů této trestné činnosti. V Praze byl zadržen podezřelý V.H. a v Brně podezřelý J.V. Následně byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, kdy byla zajištěna celá řada věcných a listinných důkazů. Při domovní prohlídce v Brně u podezřelého J.V. bylo zajištěno cca (bude podrobeno odbornému zkoumání) 12200ks tablet extáze, cca 330 g substance MDMA, cca 88 g kokainu, cca 17490g pseudoefedrinu v tabletové drti, cca 117 mililitrů pervitinu v injekčních stříkačkách, cca 13600 g neznámých chemických látek pro výrobu tablet extáze, cca 1,2kg marihuany, technologické zařízení pro lisování a tabletování OPL, komponenty k in-door pěstírně marihuany, 107600,-Kč jako výnosy trestné činnosti, 1ks vozidla AUDI A 6, 1 ks kolový bagr CAT 428C jako náhradní hodnoty výnosu z trestné činnosti, řada dalších věcných a listinných důkazů, které jsou předmětem dalšího kriminalistického zkoumání.

Vyšetřovatelem NPC bylo všem zadrženým sděleno obviněni z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a všechny tyto osoby jsou stíhány vazebně. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání 10 až 18 let. V současné době není celý případ uzavřen, vyšetřování intenzivně pokračuje a dá se předpokládat zadržení dalších osob.

V souvislosti s vývozem látek na Slovensko probíhá rovněž spolupráce se slovenskou Národnou protidrogovou jednotkou NAKA. Na území Slovenské republiky bylo doposud zadrženo šest lidí a 4000 kusů tablet extáze.

Zajištěné množství Extáze – MDMA v rámci operace „Tulipán“, které se pohybuje v řádech desítek kilogramů, několikanásobně překračuje množství zajištěné na našem území v posledních letech. V roce 2013 se jednalo o 5 061g MDMA, v roce 2014 bylo zajištěno 1338 g MDMA a v loňském roce 3110 g MDMA. Zvýšený zájem o látku MDMA potvrzuje rovněž Evropská zpráva o drogách 2016, která hovoří o nárůstu popularity MDMA jako stimulační drogy používané mladými lidmi v Evropě a zmiňuje nárůst jak u stávajících uživatelů, tak u nové generace mladých uživatelů. Přibližně 2,1 milionu mladých dospělých (15–34 let) uvádí, že v posledním roce užilo MDMA. Podle zprávy rovněž existují známky toho, že MDMA již není okrajovou nebo subkulturní drogou užívanou v tanečních klubech, ale že ji užívá širší spektrum mladých lidí v běžnějších prostředích nočního života, jako jsou bary a večírky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…