NPÚ: Fíkovna v zámeckém zahradnictví v Lysicích poprvé zpřístupněna veřejnosti

24.02.2024 11:42 | Tisková zpráva

Téměř jeden a půl tisíce návštěvníků si o víkendu 17.-18.2.2024 přišlo prohlédnout obnovenou fíkovnu zámeckého zahradnictví státního zámku Lysice. Její rehabilitace byla součástí rozsáhlé a více jak dvouleté obnovy zámecké zahrady a zahradnictví z programu MK - Péče o národní kulturní dědictví I.

NPÚ: Fíkovna v zámeckém zahradnictví v Lysicích poprvé zpřístupněna veřejnosti
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Budova, určená k přezimování méně náročných opadavých teplomilných rostlin, jako například právě fíkovníku smokvoně, byla postavena v roce 1835 a v roce 1887 doplněna o pojezdnou střechu, která se na léto posunovala po kolejnicích do svahu za objektem fíkovny. Obnovena je nyní i funkčnost střechy a uvnitř se opět pěstují fíky. O tuto jedinečnou a zachovalou stavbu tohoto typu u nás i ve střední Evropě bude od začátku letošní návštěvnické sezóny (od 28. 3.) doplněna také prohlídková trasa zdejší zámecké zahrady.

Naši první letošní návštěvníci měli možnost podívat se i do obnoveného horního skleníku a oranžerie s právě kvetoucími stromy kamélie japonské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…