NPÚ: Otevřou se i zámecké parky a zahrady, které zůstávají po zbytek roku skryté

11.06.2017 16:45

Druhý červnový víkend otevřou zámky své parky a zahrady. Podívat se tak můžete do míst, která po zbytek roku zůstávají uzavřená, jako třeba zbytky zámeckého parku na Jezeří, který dnes pomalu ukusuje uhelný důl.

NPÚ: Otevřou se i zámecké parky a zahrady, které zůstávají po zbytek roku skryté
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jinde sice navštívíte parky běžně přístupné, prohlídku ale obohatí zasvěcený komentář zahradníka nebo třeba kastelána zámku.

Na zámku Jezeří se o víkendu 10. a 11. června uskuteční komentovaná prohlídka dochované části zámecké zahrady. Dnes to tak sice kvůli povrchovým dolům nevypadá, zámek byl ale oceňován pro své malebné okolí, k jehož rozsáhlé krajinářské úpravě přistoupili Lobkowiczové v roce 1836. Tehdy byl založen rozlehlý anglický park propojený s místními proslulými okrasnými školkami ve spodní části, který přirozeně navazuje na rozlehlou oboru v bezprostřední blízkosti zámku. Na barokní zahradu na vrchní terase se vstupovalo přímo z takzvaného lesního pokoje. Zahrada měla květinový parter a zdobily ji sochy, loubí, špalíry a aleje, které zasahovaly až do blízkých lesů.

Zámecký park ve Slatiňanech si zájemci budou moci prohlédnout ještě předtím, než změní svou podobu. Komentované prohlídky s kastelánem představí obnovu parku připravenou na rok 2018 a 2019. Podle nového projektu se do parku vrátí unikátní šlechtická škola v přírodě. Park tak opět dostane podobu z doby Františka Josefa z Auerspergu kolem roku 1900, kdy vzniklo také dětské hospodářství, které sloužilo k výchově šlechtických potomků.

Zámek Krásný dvůr připravil pro Víkend otevřených zahrad komentované prohlídky zámeckého parku a koncerty. Výjimečně bude přístupná také francouzská zahrada v bezprostřední blízkosti zámku, navíc bude možné vystoupat i na nově otevřený Novogotický templ, který je nejstarší rozhlednu ve střední Evropě. Krajinářský park u zámku v Krásném dvoře založil Jan Rudolf Černín v letech 1783 až 1793. Volné travnaté plochy parku oživuje množství romantických staveb – kromě zmíněné rozhledny také čínský pavilon, obelisk či Panův templ s podobou antického chrámku.

Na zámku Valeč můžete během komentované prohlídky zámeckého parku navštívit i jindy nepřístupné zámecké terasy. Park ve Valči je jednou z nejkrásnějších barokních zahrad v Čechách. Zdobí ji sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie i honosná zahradní architektura.

V Rájci nad Svitavou připravili komentované prohlídky zámeckým parkem s vedoucím zahrady Evženem Kopeckým. Zámecké zahradnictví v Rájci nad Svitavou se od roku 1973 specializuje na pěstování kamélií. Dnes tu mají čtyři sta odrůd těchto květin, z nichž některé byly vyšlechtěny rájeckými zámeckými zahradníky.

Zámek Stekník zve na prohlídku italských terasovitých zahrad s kvetoucími popínavými růžemi. Prohlídky rozkvetlých zahrad budou pro objednané skupiny doplněny výkladem o zahradě, která je jednou z mála zachovalých italských zahrad v Čechách. Nechal ji vybudovat hrabě Jan František Kulhánek z Klaudensteina pro svou budoucí ženu, hraběnku Marii Franciscu z Hohenembsu. Hlavní funkcí zahrady bylo rozšířit obytnou plochu zámku, byla tedy především zahradou okrasnou a odpočinkovou.

Mimořádné zpřístupněnou zahradu na zámku Lemberk si budou moci návštěvníci prohlédnout formou komentované prohlídky se zaměřením na barokní krajinu. Na zámku Libochovice bude během Víkendu otevřených zahrad pro veřejnost otevřen historický palmový skleník, ve kterém probíhá výstava kaktusů. Za návštěvu ale stojí i samotný libochovický park založený podle plánů italského architekta Antonia della Porty v barokním stylu podle vzoru versailleského parku.

Více o historii, současnosti a budoucnosti parku se zájemci dozvědí také na zámku Velké Březno, kde si pro Víkend otevřených zahrad připravili komentované prohlídky krajinářského parku. Park ve Velkém Březně se skládá z části v anglickém stylu a menšího francouzského parku s výhledem na rybník s lekníny a rákosím.

Vila Stiassni připravila komentované prohlídky zahrady, která prezentuje jeden z příkladů ztvárnění vilových zahrad v Československu mezi světovými válkami. Zahradu je možné rozdělit na jižní a severní část. Část jižní tvoří intimní prostor, kde hlavní roli hrají porosty stromů a keřů s průhledy na ušlechtilou architekturu vily. Kompozice severní části využívá dalekých výhledů do okolní krajiny.

Zámek Hořovice zve do zámeckého parku na pohodové letní odpoledne, během něhož čeká návštěvníky promenádní koncert, občerstvení, hry pro malé i velké a samozřejmě také komentované prohlídky parku. Park v přírodně krajinářském stylu je pozoruhodný sochařsky vyzdobenou Sluneční bránou i bohatou kolekcí domácích i zahraničních dřevin. Na komentované prohlídky zámeckých zahrad a parku se mohou těšit také návštěvníci zámku Buchlovice, kteří se budou moci projít dvacetihektarovým krajinářským parkem i terasovitou barokní zahradou.

V Kroměříži ožije v průběhu víkendu Květná i Podzámecká zahrada zajímavým programem. Na návštěvníky čekají komentované prohlídky pro dospělé i zábavný program pro děti. Podzámecká zahrada v bezprostřední blízkosti kroměřížského zámku je to krajinářský park s mnoha vodními plochami i romantickými stavbami; Květná zahrada zaujme geometricky stříhanou zelení, květinovými ornamenty či čtvercovým i kulatým bludištěm. Jednu stranu zahrady tvoří 244 metrů dlouhá kolonáda.

V neděli bude možné navštívit zámek Lysice. Speciální komentovanou prohlídku zámecké zahrady a zahradnictví z druhé poloviny 19. století s fíkovnou a oranžerií povede zámecký zahradník. V zahradách lysického zámku bude možné navštívit promenádní kolonádu či interiér saly terreny.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy druhý červnový víkend. Projekt se setkal s velkým ohlasem a postupně se rozšířil do celé Evropy. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují po zbytek roku uzavřená i běžně navštěvovaná místa, ovšem s doplňkovým programem koncipovaným pro tuto ojedinělou akci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…