NPÚ: Tajný trezor v milevském klášteře skrýval relikvii Ježíše Krista

26.12.2020 21:43

V kostele sv. Jiljí v areálu kláštera v jihočeském městě Milevsko objevil tým odborníků poklad - schránku s vzácnými relikviemi. Dřevěný relikviář zdobený zlatem a stříbrem ukrýval část hřebu z Pravého kříže. Přinášíme oficiální tiskovou zprávu, kterou vydal výzkumný tým v čele s geoinformatikem Jiřím Šindelářem a archeologem Pavlem Břicháčkem.

NPÚ: Tajný trezor v milevském klášteře skrýval relikvii Ježíše Krista
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V průběhu roku 2020 byla detailně archeologicky a speleologicky zkoumána soustava dutin v severní zdi lodi kostela sv. Jiljí v Milevsku. Jedná se o poměrně složitý komplex prostor, ukrytých v mohutné románské zdi. Sestává z těžko přístupné vstupní chodby, rozšířené trezorové místnosti a další nepřístupné dutiny, která vede z trezorové místnosti dále na východ. Ve vlastní trezorové místnosti se podařilo objevit druhotně uložené lidské ostatky a zlomky ozdob z drahých kovů (zlato, stříbro, stříbro žárově zlacené). Z nepřístupné dutiny na východě byl pak za velkým kamenem ukryt dřevěný relikviář, zdobený zlatem a stříbrem. Z trosek dřevěné, nákladně zdobené schránky se podařilo vyzvednout jednu z nejposvátnějších křesťanských relikvií – část hřebu z Pravého kříže …

Probíhající archeologický výzkum, historický výzkum a podrobná 3D dokumentace klášterního areálu v Milevsku přinesly v roce 2020 překvapivé výsledky. Na výzkumu, moderní dokumentaci a záchraně výjimečného kulturního dědictví zde spolupracují Královská kanonie premonstrátů na Strahově, Naše historie z. s., Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje, Správa jeskyní ČR, Vojenský a špitální řád sv. Lazara Jeruzalémského, Západočeské muzeum v Plzni a Národní památkový ústav. Kombinací klasického archeologického odkryvu, nedestruktivních metod archeologie a moderních 3D technologií jsme získali nové informace o cenném historickém dědictví a odhalujeme jeho tajemství. Technika 21. století nám umožňuje prohlížet si objekty v nových perspektivách (tj. z míst nedostupných v reálném světě) a hledat tak v historických budovách národní kulturní památky skryté souvislosti, čímž nám napomáhá ke správnému pochopení konkrétního reliktu historie, umožňuje správnou interpretaci jednotlivých částí stavby a pomáhá skládat střípky poznání z dávno zapomenutých časů.

Práce, provedené v roce 2020, volně navazují na systematický archeologický výzkum areálu, který byl započat již v šedesátých letech 20. století. Na něm se podíleli odborníci z Archeologického ústavu ČSAV, Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Západočeského muzea v Plzni a Prácheňského muzea v Písku.

Nejzajímavějším nově zkoumaným a dokumentovaným prostorem je soustava dutin v severní zdi lodi kostela sv. Jiljí, interpretovaná jako přístupová chodba s trezorovou místností. V trezorové místnosti, těsně nad podlahou z lité malty, vede dále na východ nepřístupná dutina o průměru pouhých 26 x 16 cm. V ní byly detekovány, zdokumentovány a následně vyzvednuty trosky dřevěné schrány, zdobené zlatem a stříbrem (zlaté a stříbrné křížky, rybičky a další geometrické ozdoby). Na masivním zlatém plechu, který původně zdobil víko schrány je tepáním vytvořený kříž a dvě písmena „IR“. Písmena lze v daném kontextu chápat jako zkratku pro latinské – Iesus Rex, tedy Ježíš Král. Uvnitř dřevěných trosek se skrýval přibližně 6 cm dlouhý kus železného hřebu s tausovaným zlatým křížkem.

První analýzy prokázaly, že se jedná o odseknutou část kovaného železného hřebu, na němž je tausováním vytvořena značka v podobě křížku. Křížek je dle první materiálové analýzy z 21 karátového zlata.

Dle dendrologického posudku lze v dřevěných troskách rozpoznat dva druhy dřeva. Dřevo modřínové a dřevo dubové. Modřínové dřevo je radiokarbonovou metodou datováno do období 1290 – 1394 našeho letopočtu a dřevo dubové do období 260 – 416 našeho letopočtu.

relikviář – zpravidla zdobená schrána na relikvie, tedy obal, ve kterém jsou relikvie (ostatky) uloženy nebo často i vystaveny. Bývá umístěn v chrámech či jiných posvátných místech a pokladnicích. Úcta k ostatkům má původ již v biblické kultuře. Lidé si odnepaměti vážili objektů, které byly v kontaktu s osobnostmi a zůstaly jim po nich. Slovo „reliquiae“ je odvozeno od slovesa „relinquere“ – „nechat, zůstat“. Takové předměty mohou působit změnu, mohou léčit, mohou pomoci uvědomit si Boží dotek, a lásku, která přišla skrze milované osoby. V ostatcích křesťané uctívají Boha, který se dotkl člověka, a tím vstupují do kontaktu s ním.

hřeb z Pravého kříže – jedna z tzv. pašijových relikvií. Pašijové relikvie jsou relikvie, které jsou přímo spojeny s utrpením Ježíše Krista. Mezi pašijové relikvie patří trny z trnové koruny, hřeby, jimiž byl Ježíš přibit na kříž, dřevo z Pravého kříže, tzv. Longinovo kopí (kopí osudu), kterým římský voják probodl bok Krista ad. Longinovo kopí a hřeby jakožto „svědci“ Kristovi smrti byly pokládány za vrcholné relikvie křesťanského světa.

Pravý kříž (též Svatý Kříž) – je tradiční označení pro kříž, na němž byl ukřižován Ježíš Kristus. Zbytky Pravého kříže (a další pašijové relikvie) nalezla při své pouti do Svaté země sv. Helena a ve 4. století je přivezla do Říma.

Milevský klášter – nejstarší klášter v jižních Čechách. Premonstrátská kanonie, která byla založena v osmdesátých letech 12. století místním feudálem Jiřím z Milevska a opatem Jarlochem. Do husitských válek to byl jeden z nejbohatších klášterů v Českém království. Klášter najdeme na severovýchodním okraji města Milevsko, v okrese Písek, přibližně 20 km západně od jihočeského Tábora. Díky svému dochovanému středověkému jádru byl vyhlášen národní kulturní památkou.

tausování (též taušírování) – je řemeslná technika, při níž se za studena vykládá nějaký kov kovem jiné barvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Udržitelné cestování: Mladí lidé jdou příkladem

10:04 CzechTourism: Udržitelné cestování: Mladí lidé jdou příkladem

Pětina Čechů zná pojem udržitelné cestování a 9 z 10 turistů by informace o udržitelnějším cestování…