NPÚ: V klášteře Zlatá Koruna zpřístupní od příští sezóny mnišské toalety

23.10.2020 9:38

Hlavní prohlídkovou trasu kláštera Zlatá Koruna od příští turistické sezóny rozšíří místnost, která v 18. století sloužila jako mnišské toalety. Stavebně byla tato prostora v budově velkého konventu dokončena na konci září, teď bude doplněna o informační tabule, které přiblíží fungování důmyslného odpadního systému v klášteře i samotný průběh jeho obnovy.

NPÚ: V klášteře Zlatá Koruna zpřístupní od příští sezóny mnišské toalety
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Správa kláštera Zlatá Koruna připravila pro sezónu 2021 rozšíření hlavní prohlídkové trasy o místnost, která původně sloužila pro mnišské toalety. Jedná se o prostor velký cca 85 m2, který se nachází ve východním traktu velkého konventu v těsné blízkosti knihovní chodby a skriptoria. "Jeho původní funkci zaznamenal po zrušení kláštera a odchodu cisterciáků inženýr Josef Matz v geometrickém plánu, který se stal důležitým pramenem pro konkrétní specifikaci umístění latrín. A to nejen v prvním nadzemním patře, kde probíhala obnova prostor, ale i nad touto místností v druhém patře, kde toalety sousedily s mnišskými celami a také ve sklepní části pod těmito oběma místnostmi, kde se nachází šachta určená pro spadiště včetně štoly, kterou byly splaškové vody odváděny do kmenové stoky a dále do Vltavy", upřesnila kastelánka kláštera Lenka Tondlová.

Místnost v prvním nadzemním patře sloužila na konci 20. a počátkem 21. století jako elektrická rozvodna. Po rekonstrukci elektroinstalace a přesunutí rozvodny o patro výš, byly učiněny kroky k tomu, aby mohla místnost vhodně doplnit hlavní prohlídkový okruh a připomenout svoji původní funkci. Prostor byl vyklizen a na základě projektové dokumentace byly restaurátory provedeny sondy do omítek. "Nelehkým úkolem bylo získání finančních prostředků na revitalizaci prostoru. V roce 2015 přišla informace od organizace MAS Blanský les – Netolicko o.p.s. o možnosti čerpání vnějších zdrojů, kterých Národní památkový ústav pro obnovu prostoru bývalých mnišských toalet využil", vzpomíná Lenka Tondlová.

Stavební práce se však nezaměřily pouze na obnovu této jediné místnosti v 1.NP, která bude návštěvníkům prezentována jako čistý prostor s novodobou konstrukcí latrín s pisoáry. Rozkryt byl štolový systém s původní gotickou klenbou i architektonickými prvky z doby počátků stavby kláštera. Nyní probíhají práce na opravě stavebních konstrukcí samotné štoly, která je v havarijním stavu. Po této akci bude provedena sanace prostoru spadiště historických záchodů, které bude mít důležitou funkci při odvětrávání prostor v prvním patře.

Projekt obnovy historických záchodů byl realizovaný za finanční podpory z Integrovaného regionálního operačního projektu, specifikovaného cíle IROP 4.1 Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu, číslo výzvy ŘO IROP 55. výzva IROP - ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ - INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD - SC 4.1 v rámci 1. výzvy MAS Blanský les-Netolicko - IROP -Kulturní dědictví -I., registrovaný pod reg. č. CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_073/0008897.

Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 908 739,- Kč. Z toho způsobilé výdaje činí 738 301,- Kč, kdy je 95% (701 385,95 Kč) financováno ze strukturálních fondů (ERDF) a 5% (36 915,05 Kč) ze státního rozpočtu Ministerstva kultury České republiky. Nezpůsobilé výdaje projektu dosáhly výše 170 438,- Kč.

Projekt prováděla stavební firma POHL - Roztoky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…