Na SSHR se obracejí starostové obcí, které bojují se suchem

14.08.2023 22:09 | Tisková zpráva

SSHR pomáhá obcím v boji se suchem i letos. Jen v červenci se na Správu obrátil starosta obce Věžnice na Havlíčkobrodsku s tím, že potřebují pomoci se zásobováním pitné vody pro část obce, kde vyschl vodní zdroj.

Na SSHR se obracejí starostové obcí, které bojují se suchem
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Umíme jednat rychle, a proto jsme během pár dnů obci poskytli autocisternu o objemu 11 m3. Tu by měla mít pronajatou do konce října. Autocisternou je převážena pitná voda z horní části obce, kde je vodní zdroj v pořádku, do vodojemu v části obce Dolní Věžnice. Obyvatelé tak nic nepoznají a voda jim poteče z kohoutku“, upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Není to zdaleka jediný případ. O pomoc zažádalo i město Jesenice, kam SSHR zapůjčila kontejnerovou cisternu na 3,2 m3 pitné vody, a to z důvodu nedostatku vody v této oblasti, tj. vysychání veřejných i soukromých studen. V těchto horkých dnech se zajímá stále více starostů, jak si lze cisterny zapůjčit.

Standardně to funguje tak, že se na SSHR obrátí starosta obce s žádostí o pomoc. Podepíše se s ním nájemní smlouva a poté je SSHR schopna v řádu několika hodin přivézt potřebnou techniku přímo na místo. Vedle cisteren a autocisteren jsou v SSHR taky kontejnery na pitnou vodu a úpravny pitné vody. Celkem jde o stovky kusů techniky. Sklady máme po celé republice, takže můžeme pomoci velmi rychle.

Pokud není v republice nebo v kraji vyhlášen krizový stav, nelze půjčit techniku bezplatně. Pronájem cisterny vyjde měsíčně na zhruba 3 až 6 tisíc korun. To záleží na velikosti cisterny.

Za poslední dva roky byly autocisterny, kontejnery či elektrocentrály poskytnuty celkem v 5 obcích a městech, kde pomáhaly zajistit zásobování pitnou vodou v souvislosti se suchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…