Na kole po Kampě ohleduplně

04.10.2014 20:30

Iniciativy Cyklisté sobě, Auto*Mat a Kulturní centrum Kampa uspořádaly happening, při kterém poděkovaly lidem na kole za ohleduplnou jízdu parkem. Na Kampě byla po měsíc a půl trvajícím zákazu zkušebně obnovena možnost jízdy na kole.

Na kole po Kampě ohleduplně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaparkovaná kola

Parkem Kampa vede páteřní cyklotrasa A1, po které jezdí denně stovky lidí nejen do zaměstnání. V srpnu 2014 zde byla Prahou 1 zakázána jízda na kole - údajně na základě stížností místních občanů na bezohlednou jízdu cyklistů. Přitom zde pro ně není bezpečná alternativa. Současně měla Praha 1 už od června na stole vypracovaný kompromisní návrh na lepší koexistenci pěších a cyklistů, který problémovou situaci řešil jinak než úplným zákazem jízdy v úseku dlouhém přes 300 metrů.

Změněné dopravní značení bylo, pokud jde o zákaz jízdy na kole sporné, vzbudilo ale silnou reakci. Výzvu k opětovné legalizaci průjezdu podepsalo na webu cyklistesobe.cz přes 150 lidí. Zástupci iniciativy Cyklisté Sobě se sešli s radním pro dopravu Prahy 1 Ing. Jiřím Veselým. Iniciativa Auto*Mat podala správní podnět proti zřízení zákazu. Proti zákazu se postavilo také Kulturní centrum Kampa, které v parku sídlí.

Po řadě jednání Praha 1 souhlasila se zkušebním zavedením části původně navrhovaného řešení. V parku je nyní omezena rychlost na 10 km/h a chodci i cyklisté jsou novým dopravním značením vyzýváni k vzájemné ohleduplnosti.

Kulturní centrum Kampa a iniciativy Cyklisté sobě a Auto*Mat vítají toto řešení a současně chtějí poděkovat všem, kdo parkem projíždějí ohleduplně. Proto v pátek dopoledne rozdávaly jablko a díky každému, kdo zde na kole projížděl slušně. “Chceme ukázat, že drtivá většina lidí na kolech nechce nikoho ohrožovat a že pozitivní motivace je účinnější než přehnaná represe,” říká za inicativu Cyklisté sobě Petr Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …