Na komíně ZEVO Malešice se vylíhla mláďata vzácného sokola stěhovavého

22.05.2014 11:50

Komín ZEVO Malešice se podle předpokladů ornitologů ukázal jako vhodné místo k zahnízdění sokola stěhovavého. Tři měsíce od instalace hnízdní budky na ochoz komína přišla na svět minimálně dvě mláďata tohoto vzácného dravce.

Na komíně ZEVO Malešice se vylíhla mláďata vzácného sokola stěhovavého
Foto: Pražské služby
Popisek: Pražské služby

O umístění hnízdní budky na ochoz komína se zasloužila Česká společnost ornitologická (ČSO) a společnost Pražské služby, která ZEVO Malešice provozuje. V současné době se jedná teprve o druhé hnízdiště sokola stěhovaného na území metropole. „Vzhledem k tomu, že samička je ještě mladá, jsme měli pochybnosti, zda hnízdění vůbec probíhá. Na přesné výsledky ještě stále čekáme, ale při poslední kontrole v Malešicích jsme pozorovali a vyfotografovali minimálně dvě mláďata,“ popisuje Dušan Rak z ČSO.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími v celé Evropě téměř vyhynul. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí na svoje historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Každý další hnízdící pár tohoto dravce je považován za velký úspěch. Doposud jediným pražským hnízdištěm sokola stěhovavého byl komín teplárny v Michli, kde loni poprvé zahnízdil jeden pár tohoto dravce.

„Máme radost z toho, že komín ZEVO Malešice se ukázal jako vhodné místo pro život sokolů. Těší nás, že Pražské služby mohou takto přispět k záchraně kriticky ohroženého druhu,“ dodává tiskový mluvčí společnosti Pražské služby Radim Mana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…