Na rakovinu tlustého střeva a konečníku ročně v ČR umírají tisíce lidí, mnozí z nich zbytečně

02.06.2014 16:40

Diagnóza rakoviny tlustého střeva a konečníku je každoročně sdělena více než 8 tisícům obyvatel České republiky. Za stejnou dobu pak téměř 4 tisíce lidí na tuto nemoc zemřou.

Na rakovinu tlustého střeva a konečníku ročně v ČR umírají tisíce lidí, mnozí z nich zbytečně
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Typický věk českého pacienta s kolorektálním karcinomem se pohybuje v intervalu 61–77 let, ovšem 21 procent nemocných je diagnostikováno již před 60. rokem věku. Současných či bývalých pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku žije v ČR 60 tisíc a jejich počet meziročně stoupá o 3 procenta.

ČR má značné rezervy v opatřeních posilujících celkovou prevenci. Naše populace vykazuje ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi vysoce nadprůměrnou spotřebou alkoholu, tabáku, nadprůměrná je rovněž výskytem obezity. Opatření ze strany českého státu, například v boji proti kouření, jsou nedostatečná. Velké rozdíly existují také v pokrytí screeningem, kde se regiony mezi sebou liší až o 20 %. Navíc řízení péče o pacienty s již diagnostikovaným kolorektálním karcinomem není v ČR dostatečné. „Pozorujeme velké rozdíly mezi regiony a omezenou dostupnost správné péče.  Relativně slabá je centralizace chirurgické péče a s ní související omezená dostupnost např. včasné operace jaterních metastáz po kolorektálním karcinomu. K indikované moderní cílené léčbě v komplexních onkologických centrech se dostává méně než polovina pacientů v pozdních stadiích onemocnění“, říká doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně. Ve srovnání s předpovědí České onkologické společnosti je moderní inovativní terapií léčena pouze 1/3 nemocných. Tento počet přitom od roku 2011 nevzrůstá, jakkoliv počet nemocných přibývá. Nedostatečný přístup pacientů k inovativní léčbě je České republice vytýkán ve zprávě OECD z roku 2013. O kvalitě a dostupnosti diagnostiky i léčby může rozhodovat i bydliště občana či pacienta. Rozdíl v dostupnosti moderní cílené léčby mezi jednotlivými regiony je větší než 35 procent! „V ČR je více než 55 % nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku diagnostikováno  ve fázi, kdy je nižší naděje na úplné vyléčení. I těmto pacientům však dokáže současná medicína prodloužit život a zajistit jeho dobrou kvalitu. Dostupnost moderní léčby je proto stejně důležitá jako kvalitně prováděný plošný screening a prevence“, upozornil Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc., přednosta Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně a předseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.  Z tohoto důvodu by se každý pacient měl zajímat o svou nemoc, hledat informace a být aktivním partnerem lékaře, kterému důvěřuje.

Zdrojem kvalitních a odborně správných informací jsou např. stránky:

www.kolorektum.cz - screening kolorektálního karcinomu
www.linkos.cz -  stránky České onkologické společnosti ČLS J.E.P.
www.onconet.cz - národní onkologický program
www.mojemedicina.cz - průvodce světem medicínských informací
www.onkomajak.cz -  pomoc onkologickým pacientům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…