Nadace ČEZ: Na oranžovém kole v Hradci Králové se šlapalo pro dobrou věc

05.09.2023 9:32 | Tisková zpráva

Populární a oblíbená akce v Hradci Králové - Svátek vína na soutoku nabídla nejen pobavení, ale i pomoc potřebným. Návštěvníci mohli minutou šlapání na Oranžovém handbiku pomoci škole Svítání nebo organizaci Obecný zájem. Vyšlapaná částka 51 460 korun jde organizaci na nákup kompenzačních pomůcek a částka 50 842 korun do školy pro handicapované děti Svítání.

Nadace ČEZ: Na oranžovém kole v Hradci Králové se šlapalo pro dobrou věc
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Konec prázdnin je v Hradci Králové spojen s populární akcí na soutoku dvou řek Labe a Orlice. Svátek vína přilákal v pátek stovky návštěvníků. Mnoho z nich zaujalo Oranžové kolo Nadace ČEZ, na kterém mohli minutou šlapání pomoci dvou vybraným organizacím. Šlapalo se pro pardubickou školu Svítání a pro organizaci Obecný zájem z.ú. ze Smiřic. Obě organizace si mezi sebe rozdělily částku 102 302 korun.

Škola Svítání převzala z rukou zástupce Nadace ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové šek v hodnotě 50 842 korun. „Chtěla bych všem, kteří pro nás šlapali moc poděkovat. Vysportovaná částka bude využita na údržbu školních autobusů. Naše škola již 30 let sváží své žáky a klienty denně do školy a zpět do jejich domovů. Tyto autobusy přibližují žákům a klientům jak vzdělávací, tak i kulturní a sportovní aktivity. Opotřebení školních autobusů je nesmírné a získat finanční prostředky na tuto službu je mimořádně náročné,“ upřesňuje využití peněžní částky ředitelka školy Svítání Miluše Horská.

Druhý šek s částkou 51 460 korun si převzala zástupkyně organizace Obecný zájem, z.ú.

„Získané finanční prostředky budou použity na nákup kompenzačních pomůcek potřebných v domácí péči při manipulaci s klienty, kteří mají sníženou mobilitu, či jsou zcela ležící. Zejména zvedák pro imobilní klienty, dále pak invalidní vozíky pro přesuny, různé pásy a podložky pro přesuny klientů. Všem, kteří pro nás šlapali, moc děkuji a jejich podpory si velmi vážím,“ říká Iveta Brzková, ředitelka pečovatelské a odlehčovací služby.

Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ o.p.s.

Školu navštěvují žáci s tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením, závažnými vadami řeči, závažnými vývojovými poruchami učení, závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem. Mají speciální vzdělávací potřeby, které rozvíjí jejich osobnost a umožní jejich zapojení do běžného života.  Kapacita školy je 169 žáků základní školy a základní školy speciální, a 76 žáků praktické školy jednoleté a praktické školy dvouleté.

Obecný zájem, z. ú.

Od roku 2004 zajišťuje pečovatelskou a sociální službu ve Smiřicích a okolních obcích.

V roce 2004 se Obecný zájem stal také provozovatelem Penzionu pro seniory ve městě Smiřice, který se v roce 2007 transformoval z důvodu změny legislativy na dva domy s pečovatelkou službou, jejichž provozovatelem je město Smiřice. Obecný zájem v domech poskytuje pečovatelskou službu dle individuálních potřeb obyvatel, v současné době je zde 40 bytů. Poskytuje služby, péči a poradenství nejen pro seniory, postižené osoby, ale i pro děti a mládež, vzdělávání, konzultace, poradenství, publikační činnost, projektování a realizaci služeb ve veřejném zájmu.

Oranžové kolo Nadace ČEZ umožňuje zájemcům z řad veřejnosti, aby vlastním fyzickým úsilím – konkrétně šlapáním na speciálně upravených kolech – přispěli na dobrou věc. Letní festivaly, kulturní události, sportovní akce- všude tam se můžete setkat s oranžovými koly Nadace ČEZ. Pokud máte chuť, podpořte vlastní energií činnost neziskových organizací, především těch, které se věnují lidem se sociálním a zdravotním handicapem. Stačí málo. 60 vteřin jízdy na handbiku zvládne dítě, dospělý i senior. Vzdálenost, kterou ujedete, Nadace ČEZ převede na peníze a věnuje vybraným organizacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…