Nadace ČEZ: Netradiční socha nově vítá návštěvníky muzea v Milevsku

16.08.2019 8:24

Netradiční socha tří maškar nově vítá návštěvníky milevského muzea. Na její pořízení včetně dalších úprava přispěla Nadace ČEZ částkou 450 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Netradiční socha nově vítá návštěvníky muzea v Milevsku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Sednout si, vyfotit se nebo třeba jen pozdravit nově mohou sochu návštěvníci u vstupu do muzea v Milevsku. Celkově však zázemí muzea prošlo mnohem větší rekonstrukcí. Díky finančnímu příspěvku od Nadace ČEZ mohli představitelé muzea nechat vylepšit venkovní prostor v zadní části muzea. Vzniklo zde zázemí pro návštěvníky a do expozice muzejníci doplnili audiovizuálními prvky, které zvýší interakci mezi návštěvníkem a expozicí. „Projekt prospěje široké veřejnosti, všem věkovým skupinám, od dětí po seniory. Celý objekt je navíc bezbariérový, takže se do muzea dostanou i osoby se sníženou schopností pohybu a orientace, včetně maminek s kočárky. Hlavní zaměření pak bude zejména na turisty a návštěvníky města,“ řekl ředitel muzea Ivan Radosta.

Milevsko má s podporou Nadace ČEZ zkušenosti. V roce 2005 zde za příspěvku Nadace ČEZ vyrostlo dětské hřiště a o deset let později hřiště víceúčelové. „S velkým potěšením jsme přispěli Muzeu milevských maškar, které sice funguje krátce, nicméně tradice maškar v Milevsku sahá až do předminulého století. A když navíc za tak krátkou dobu různými akcemi a výstavami v muzeu opět dokázali, že jim jde o dobrou věc a poukazuje na tradice města, neváhali jsme a muzeum jsme podpořili,“ podotýká člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Město Milevsko je známé především díky závodům pro výrobu vzduchotechnických zařízení ZVVZ a také díky hojně navštěvované kulturní akcí Milevské maškary, která se pořádá již od roku 1862 a je zapsána v České knize rekordů. A právě v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku zde vzniklo v roce 2017 Muzeum milevských maškar. Muzeum je naprostým unikátem, neboť je jediným muzeem v ČR, které se zaměřuje na dějiny zdejší národopisné tradice – masopustních průvodů. Věnuje se tradici sahající až k lidovým hrám a středověkým městským slavnostem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…