Nadace ČEZ dlouhodobě napomáhá vzniku nových alejí. Tentokrát podpořila výsadbu v Opavě

24.10.2014 9:58

V koordinaci s akcí Den stromů, každoročně pořádanou statutárním městem Opava, vysázejí místní v sobotu 25. října stromořadí jeřábů a dubů podél komunikace Zlatníky – Svatá Anna. Na vysázení několika desítek nových dřevin přispěla Nadace ČEZ pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky.

Nadace ČEZ dlouhodobě napomáhá vzniku nových alejí. Tentokrát podpořila výsadbu v Opavě
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

S výsadbou nové zeleně na svaté Anně městu výrazně pomáhalo nejen občanské sdružení Za Opavu, ale také sami občané a dobrovolníci ze složek městské části Zlatníky. Navázali na původní alej a prodloužili tak zelený pás kolem cesty, kterou nejčastěji využívají jako cyklostezku. „Těší nás, že se naši občané pravidelně zapojují do výsadby nových stromů a pomáhají nám zachovávat pestrost a rozmanitost krajiny,“ uvedla Ludmila Domesová, vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny statutárního města Opavy.

Letošní sázení alejí navazuje na podporu výsadby stromů z roku 2011 a 2013. Celkem už města a obce obnovily či nově vysadily 140 stromořadí, letos Nadace ČEZ podpoří vznik 52 alejí. „Podpora výsadby alejí má neuvěřitelný ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Alarmujícího úbytku tradičních stromořadí si v loňském roce všimlo i Ministerstvo životního prostředí ČR a vyhláškou podmínky pro kácení alejí zpřísnilo. Ty totiž vedle své estetické funkce přispívají ke snížení prašnosti a hlukové zátěže, pohlcují oxid uhličitý a díky přirozenému stínu poskytují lidem úlevu při vysokých vedrech. „Blahodárný vliv stromů si asi každý uvědomuje. Méně už se ale ví, jak velký jejich přínos skutečně je. Například takový průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ uvedl botanik Václav Větvička.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.
Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…