Nafukovací hračky na trhu bez značení a varování v češtině

13.10.2014 20:14

V období, kdy je na trhu největší poptávka po nafukovacích hračkách do vody a jejich sortiment je nejširší, probíhala také kontrolní akce ČOI zaměřená na tyto výrobky. I přes průběžně opakované kontroly zjistili inspektoři i při této akci, že jsou stále v nabídce prodejců hračky anonymní a bez označení shody CE.

Nafukovací hračky na trhu bez značení a varování v češtině
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Dále zjistili, že nabízené hračky do vody nejsou vybaveny varováním či upozorněním na to, proč je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná, případně jsou tyto informace uvedeny pouze v cizím jazyce. Jeden či více těchto nedostatků zjistili inspektoři při 83 ze 174 kontrol. Zákazy prodeje byly vydány na 423 kusů výrobků v celkové hodnotě 28 013 Kč. Právní moci nabylo do konce září 59 pokut v celkové hodnotě 134 500 Kč, další řízení nebyla dosud ukončena.

Dohled nad trhem s hračkami do vody z měkčených plastů byl zaměřen na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (tyto požadavky jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb. a harmonizovaných normách ČSN EN 71-1:2012, Bezpečnost hraček-mechanické a fyzikální vlastnosti, ČSN EN 15649-3+A1 Plovoucí předměty pro volný čas používané na vodě i ve vodě).

Inspektoři při tomto dozoru ověřovali, zda hračky nabízené k prodeji jsou vybaveny potřebnými náležitostmi dle požadavků příslušného nařízení vlády a zda nejsou na trhu hračky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost dětí vzhledem k nevhodným mechanickým a fyzikálním vlastnostem, jejich špatné konstrukci či nedostatečným nebo nesprávným varováním, případně vzhledem k absenci dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost těchto výrobků.

V rámci kontrolní akce, která probíhala 31. března do 31. července 2014, zkontrolovali inspektoři ČOI 173 distributorů a 1 dovozce plastových nafukovacích hraček do vody. Kontroly byly cíleně zaměřené na hračky jak ve specializovaných prodejnách, tak i v provozovnách, kdy byly jen jedním z různých druhů kontrolovaných spotřebitelských výrobků. Z celkového počtu 174 kontrol byly nedostatky zjištěny
v 83 z nich (47,7 %). 

Celkem bylo zkontrolováno 71 typů hraček do vody – kruhy různých tvarů (hvězda, motýl, pes, delfín, husa, žirafa, jelen, ryba, stonožka apod.), nafukovací čluny a nafukovací autíčka. Podmínky pro uvedení na trh nesplnilo 36 z nich (51 %).

Výsledky kontrol hraček do vody

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. m. Praha

18

8

44,4 %

Jihočeský a Vysočina

14

5

35,7 %

Plzeňský a Karlovarský

19

5

26,3 %

Ústecký a Liberecký

71

41

57,7 %

Královéhradecký a Pardubický

18

6

33,3 %

Jihomoravský a Zlínský

14

5

35,7 %

Moravskoslezský a Olomoucký

20

13

65,0 %

Celkem

174

83

47,7 %

Kontroly průvodní dokumentace k výrobku

Kontrolou průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele inspektoři zjišťovali dostupnost údajů o výrobci či dovozci a vybavení výrobků dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram „nevhodné pro děti do tří let“) inspektoři také kontrolovali, zda byl spotřebitel seznámen s důvody tohoto věkového omezení uživatelů, včetně splnění povinnosti poskytnout tuto informaci v českém jazyce.

Zjištěná porušení

prodej hraček bez povinného označení značkou shody CE (porušení povinnosti výrobce stanovené § 4 odst. 1 NV č. 86/2011 Sb.)

porušení povinnosti distributora zabránit distribuci výrobků, které nesplňují požadavky nařízení vlády (§ 7 odst. 1, 3, 4 NV č. 86/2011 Sb.).

Nedostatky v povinném značení výrobků:

nabídka hraček bez uvedení věkové kategorie dětí, pro kterou je hračka určena

chybějící bezpečnostní informace pro spotřebitele či odůvodnění pro případná omezení (proč hračky nejsou vhodné pro určitou skupinu dětí)

výstražná upozornění pouze v cizím jazyce

nabídka anonymních hraček – bez identifikace výrobce, dovozce, případně dodavatele.

Uložená opatření a sankce

Na výrobky, které nesplňovaly svým značením příslušné právní předpisy, vydali inspektoři zákaz dalšího prodeje.  Zákaz byl uložen na celkem 423 kusů hraček do vody v hodnotě 28 013 Kč. V rámci kontrolní akce bylo do 30. září 2014 pravomocně uloženo 59 pokut v celkové hodnotě 134 500 Kč, další řízení nebyla dosud ukončena.

Závěr

Kontrolní akce zaměřená na nafukovací plastové hračky do vody prokázala stále se opakující nedostatky. Z formálních závad se jednalo zejména o nabídku hraček bez označení CE či o nabídku a prodej anonymních hraček, tj. bez uvedení identifikačních údajů o jejich výrobci nebo dovozci. Dále byla zjištěna nabídka hraček bez vybavení varovným upozorněním či zdůvodněním, proč je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná, případně byly tyto informace uvedeny pouze v cizím jazyce.

Charakter porušení nasvědčuje tomu, že některé hospodářské subjekty stále nevěnují dostatečnou péči poskytování informací spotřebiteli – tj. neinformují jej řádně a v plném rozsahu o riziku nesprávného užívání výrobku. Příkladem je časté zjištění, že na hračce chybí český překlad bezpečnostních upozornění, uváděných výrobcem cizojazyčně. Proto bude další dozor ČOI nad hračkami důsledněji orientována na prověření celého distribučního řetězce a dohledání obchodních subjektů, zodpovědných za distribuci tohoto sortimentu výrobků z ostatních členských států EU na český trh, a také na dovozce ze třetích zemí.

Doporučení pro spotřebitele

Při výběru nafukovací hračky do vody si ověřte, zda jsou kromě přitažlivého tvaru a líbivých barev na ní uvedeny také následující údaje: označení značkou shody CE, identifikace výrobce či dovozce, varovná upozornění a bezpečnostní informace v českém jazyce a označení věkové kategorie dětského uživatele. Anonymní výrobky bez označení nekupujte! Neméně důležité je bezpečnostní upozornění uvedená na hračce (např. doporučení používat hračky do vody pouze v mělké vodě a pod dozorem dospělé/odpovědné osoby) respektovat. Nafukovací hračky do vody nelze zaměňovat s osobními ochrannými prostředky! Hračka neochrání dítě před nebezpečím utonutí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…