Náprstkovo muzeum: Představujeme ananasové a hedvábné tkaniny z tropů

16.07.2019 15:02

Už jste slyšeli o tkanině z ananasu a hedvábí a rádi byste se o ní dozvěděli něco víc? Nebo je pro vás název Pina-Seda zcela novým pojmem, se kterým byste se rádi blíže seznámili? Pak určitě využijte jedinečné příležitosti a přijďte se podívat do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde můžete od úterý 16. července vidět výstavu s názvem Pina-Seda, která vám tuto unikátní tkaninu do detailu představí.

Náprstkovo muzeum: Představujeme ananasové a hedvábné tkaniny z tropů
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Látka piña (španělsky „ananas“) je díky své jemnosti považována za královnu filipínských textilií, zatímco látka seda (španělsky „hedvábí“) je nepopiratelně nejhladší tkaninou na světě. Kombinací piña a seda vzniká skutečná elegance – jemná a delikátní jako ananasová vlákna a hladká a luxusní jako hedvábí. Na výstavě se návštěvníci s touto tradiční filipínskou tkaninou detailně seznámí. K vidění bude například tkalcovský stav  i ukázky různých tkanin, výšivek a několik tradičních oděvů vyrobených ze zmíněných látek.

Aby se však návštěvníci neseznamovali s touto jedinečnou látkou jen teoreticky, jsou pro ně připraveny i workshopy, na kterých si prakticky vyzkouší, co práce s takovouto tkaninou obnáší. Ve dnech od 16. do 18. července se tak mohou přijít dopoledne podívat na ukázku tkaní a odpoledne je pak bude čekat přednáška s workshopem vyšívání.

Program:

16. – 18. 7. 2019

    10.00 – 12.00 h

Ukázka tkaní

Tkají:

Ms. Cerila Crisostomo, Ms. Gemma Espaňola

    14.00 – 17.00 h

Přednáška a workshop vyšívání

Vyšívají:

Ms. Josefi na Llamoso, Ms. Rosalina Talavero

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…