Národní knihovna: Dobré knížky „za dvacku“ jsou k mání i v Národní knihovně

24.03.2014 11:53

Praha, Klementinum: Národní knihovna ČR se připojila k projektu KupBook a stala se jedním z míst, v nichž čtenáři najdou box s výběrem knih, z nichž si libovolnou mohou zakoupit za vstřícnou částku 20 Kč. V rámci připomenutí 100. výročí narození Bohumila Hrabala jsou v klementinské prodejní knihovničce momentálně zařazena jeho díla doplněná dalšími klasiky české a slovenské prózy. Obsah boxu se však do budoucna bude obměňovat s tím, jak budou stávající knížky putovat k novým majitelům.

Národní knihovna: Dobré knížky „za dvacku“ jsou k mání i v Národní knihovně
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

V pátek 28. března uplyne přesně 100 let od narození jednoho z nejvýznamnějších a nejosobitějších českých prozaiků – Bohumila Hrabala. Do malé připomínkové expozice v prostorách Národní knihovny čerstvě přibyla také dřevěná polička s knihami, které si uživatelé mohou pořídit za pouhých 20 Kč. Kromě děl libeňského barda najdete v boxu rovněž texty českých a slovenských spisovatelů jako Ivan Klíma, Ludvík Vaculík, Pavel Tigrid, Milan Kundera, Ladislav Mňačko nebo Lenka Reinerová. Vystavený box je součástí projektu KupBook, který dává novou šanci odloženým nebo nepotřebným knihám, jež do Antikvariátu Elpida nosí klienti Centra pro seniory. Namísto klasického antikvariátu však tři studenti uměleckých škol vymysleli speciální úložný prostor, který s knihami rozmístili po pražských kavárnách, v nichž může nadšený bibliofil svazky nejen listovat, ale také si za skromný příspěvek 20 Kč některý z nich odnést domů. Vybrané peníze putují zpátky do Centra pro seniory, kde pomohou realizaci kulturních a vzdělávacích programů. Vzhledem k charitativnímu, osvětovému i čtenářskému zaměření projektu se jeho součástí stala i Národní knihovna ČR, která tak bude nejen prostorem studia a půjčování knih, ale také místem jejich nákupu. Box umístěný v předsálí vstupu do Všeobecné studovny bude pravidelně doplňován i obměňován ze sbírky Antikvariátu Elpida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní knihovna

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…