Národní muzeum: 200 let poznáváme svět. Poznejte vy nás na Pikniku z Nového světa!

28.07.2018 7:34

Pro všechny, kdo rádi tráví čas v přírodě na dece s malým občerstvením a za poslechu příjemné hudby, připravilo Národní muzeum v Muzeu Antonína Dvořáka akci k 200. výročí od svého založení s názvem Piknik z Nového světa.

Národní muzeum: 200 let poznáváme svět. Poznejte vy nás na Pikniku z Nového světa!
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V samotném srdci Prahy si tak v sobotu 28. července vychutnáte neopakovatelnou atmosféru zahrady letohrádku Amerika a navíc budete mít možnost se i něco dozvědět o významném českém skladateli, Antonínu Dvořákovi přímo od kurátorů Národního muzea, kteří vám ochotně představí i svou práci a zákulisí muzea.

Muzeum Antonína Dvořáka sídlí již od svého založení roku 1932 v barokním letohrádku Amerika na pražském Novém Městě. Pohádkově vyhlížející letohrádek je navíc lemovaný nádhernou zahradou se sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna. V roce 1976 se stalo muzeum součástí Národního muzea jako jedno z oddělení Českého muzea hudby, kterým je dodnes.

Muzeum disponuje autorovou nejkomplexnější sbírkou na celém světě, která je tvořena především unikátním souborem skladatelových notových rukopisů, korespondence a dobových fotografií. Dále uchovává podstatnou část Dvořákova notového archivu a knihovny. Jedinečnost dané sbírky dokazuje i to, že je v současné době připravována žádost o zapojení do Programu UNESCO Paměť světa 2018, který byl založen za účelem zvýšení povědomí o dokumentárním dědictví, které je součástí světového dědictví lidstva. V samotné expozici se mohou návštěvníci blíže seznámit například s okolnostmi vzniku nejznámějších skladeb, jako jsou Symfonie č. 9, zvaná také Z Nového světa, Moravské dvojzpěvy či opera Rusalka.

A v tomto malebném prostředí jsme se rozhodli uspořádat pro návštěvníky program Piknik z Nového světa, který bude opravdu bohatý. Kromě toho, že si zde můžete na celý den zdarma zapůjčit piknikovou deku, na vás čekají i komentované prohlídky výstavy Hříšné radosti Antonína Dvořáka doplněné o zajímavosti z pohledu muzejních pracovníků, dále pak moderně zhudebněné Dvořákovy skladby nebo přednáška o budově Muzea Antonína Dvořáka. Pro ty návštěvníky, kteří by rádi strávili čas v jedinečné zahradě hraním her, je připraven workshop Dvořákovy oblíbené karetní hry „darda“ a k zapůjčení budou i různé společenské hry včetně ruských kuželek.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na dětské návštěvníky. Svůj talent mohou projevit na připraveném podlahovém pianu a k dispozici bude dětem i loutkoviště nabízející pět originálních konstrukcí s různými kulisami a sadou loutek určených ke hře a rozvíjení fantazie celé rodiny.

A co by to bylo za piknik bez malého občerstvení? Kromě grilovaných dobrot a Dvořákova oblíbeného nápoje – piva bude součástí programu také ochutnávka upečených vanilkových štanglí a preclíků podle původních receptů z kuchařské knihy Terezie Liehmannové, Dvořákovy první lásky ze Zlonic.

Z bohatého programu si jistě vybere každý. Kdo by však v tento den nestihl Piknik z Nového světa, nemusí zoufat. Národní muzeum si v rámci oslav 200 let od svého založení připravilo i řadu dalších zajímavých akcí. Celý srpen se například ponese v duchu festivalů, v rámci kterého se můžete zúčastnit třeba akce Etnopiknik v Náprstkově muzeu.
Více informací o programu k oslavám 200 let od založení Národního muzea naleznete na stránkách www.nm.cz

Program akce Piknik z Nového světa:

10.00–10.45 / 13.00–13.45
Hříšné radosti muzejníka

Krátká přednáška o muzejní práci během realizace výstavy Hříšné radosti Antonína Dvořáka, která přibližuje umělce jako obyčejného člověka se svými radostmi i neřestmi.
Poslechněte si, přímo od autorů výstavy, zajímavé informace o práci muzejníka a komentovanou prohlídku výstavy.

11.00–12.00
Workshop s karetní hrou „darda“

Vyzkoušejte si karetní hru darda, kterou Dvořák s oblibou hrával se svými přáteli. Historií a pravidly hry vás provede předseda Clubu sběratelů hracích karet Petr Bílý.

12.00–12.45 / 14.00–14.45
Na cestě s Muzeem Antonína Dvořáka

Ve stálé expozici Cesty Antonína Dvořáka poznejte, co vše obnáší práce v Národním muzeu. Cestu jednotlivých sbírkových předmětů vám přiblíží kurátoři expozice. Kromě zajímavých faktů o Antonínu Dvořákovi se také dozvíte o tom, jaké podmínky jsou potřeba k vystavení sbírkových předmětů, nebo co obnáší jejich restaurování a mnoho dalšího.

15.00–15.30 / 17.00–17.30
Collegium 419

Vokální soubor, v jehož podání zazní zhudebněné Dvořákovy oblíbené recepty.

16.00–16.45
Michnovský letohrádek zvaný Amerika

Přednáška o budově Muzea Antonína Dvořáka a historii okolní zástavby s historikem umění Jakubem Syneckým, s nímž se jindy můžete setkat například při vycházkách a přednáškách Pražských domů (prazskedomy.divadlokamen.cz).              

18.00–21.30
Alessandro La Rocca

Dvořák v novém kabátě! Poslechněte si Dvořákovy nejznámější „hity“ v novém a neotřelém podání italského performera, zpěváka a pianisty.
Vystoupení je rozděleno do setů po cca 30 minutách.

PROGRAM PRO DĚTI

13.00–18.00
Loutkoviště

Přijďte si zahrát svojí oblíbenou pohádku nebo si vymyslete úplně novou!
Kromě těch osvědčených si v Loutkovišti můžete zahrát svůj vlastní příběh a když nevíte, jak začít, je tu pro vás kouzelný „začátkovač“. Z něj si můžete vylosovat začátek pohádky a zahrát si třeba o tom, jak se Antonín Dvořák do Nového světa vydal nebo jak se zakládalo Národní muzeum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.