Národní muzeum: Projděte si Labyrint informací a ráj tisku

18.10.2019 15:59

Národní muzeum se spojilo v přípravě nové výstavy Labyrint informací a ráj tisku s Unií vydavatelů, profesní organizací vydavatelů periodického tisku v České republice, aby společně připomněli význam i dlouhou tradici vydávání novin a časopisů u nás. Výstava je k vidění v Historické budově Národního muzea.

Národní muzeum: Projděte si Labyrint informací a ráj tisku
Foto: Národní muzeum
Popisek: Historická budova Národního muzea

Letos je to 300 let od vydání prvních česky psaných novin. Výstava Labyrint informací a ráj tisku ukazuje, jak se vyvíjely noviny a časopisy, jak se měnili čtenáři i novináři vlivem společenských a technologických změn nebo jak se proměňoval vztah žurnalistiky s politickou mocí. Výstava provede návštěvníky prostorem připomínajícím labyrint, ve kterém spatří ukázky mimořádných exponátů – nejstarší české a německé noviny u nás, ještě starší zpravodajské letáky, předměty, s nimiž konkrétní novináři byli v denním kontaktu (např. osobní věci V. M. Krameria, redakční stůl Karla Havlíčka a Jakuba Arbese, kompletní soubor předmětů ze šuplíku stolu redaktora Jaromíra Johna, novinářský zápisník Eduarda Basse či jeden z počítačů první redakce Blesku z roku 1992) nebo mezinárodní ocenění Zlaté pero svobody, které bylo symbolem odvahy novinářů a vydavatelů v roce 1968.

„Profesionalita, rozmanitost obsahu, popularita názorů a důvěryhodnost informací, to jsou hlavní devízy, kterými se tisk vyznačuje. Tyto hodnoty je potřeba nadále zachovávat a rozvíjet pro udržitelnost vydavatelského odvětví,“ uvedl předseda správní rady Unie vydavatelů Petr Marek.

Součástí výstavy je i úniková hra Fakescape, která je skupinám návštěvníků přístupná každý pátek. Na hru je nutné se předem přihlásit a pod vedením studentů politologie z Masarykovy univerzity ji pak mohou zájemci během 45 minut absolvovat. Hra pomáhá účastníkům v práci s informacemi a umožňuje jim si vyzkoušet práci novináře.

Více informací o vstupném a otevírací době naleznete na stránkách www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…