Národní muzeum: Výstava Nikdy se nevzdáme! je k vidění i v Londýně

07.07.2022 19:27 | Tisková zpráva

Výstava Národního muzea Nikdy se nevzdáme! je k vidění i v Londýně

Národní muzeum: Výstava Nikdy se nevzdáme! je k vidění i v Londýně
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Nedávno otevřená výstava v Národním muzeu s názvem Nikdy se nevzdáme! se nyní dočkala i své putovní verze. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Tato výstava nese rovněž název Nikdy se nevzdáme! a byla zahájena v budově Velvyslanectví České republiky v Londýně u příležitosti Dne ozbrojených sil za účasti velvyslankyně ČR ve Velké Británii Marie Chatardové, delegace poslanců Poslanecké sněmovny České republiky, brigádního generála Vratislava Berana a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše. K vidění bude od 29. června do 31. srpna letošního roku.

Panelová výstava na české ambasádě prezentuje události spojení s akcí Anthropoid 1941–1942. Zaměřuje se především na kontext československo-britské spolupráce v oblasti výcviku československých parašutistů a jejich pobytu ve Velké Británii před samotným seskokem. Následně se výstava věnuje samozřejmě i samotnému útoku na Reinharda Heydricha a důsledkům na území Protektorátu. Představeny jsou také osobnosti jako například generál Alois Eliáš nebo osudy rodin, které pomáhaly parašutistům. Větší pozornost je poté věnována i politickým a mezinárodním důsledkům akce, jako je oduznání Mnichovské dohody ze strany velmocí nebo důsledky v osudech poválečného Československa a česko-německého vztahu.

Součástí výstavy je také originální audiovizuální smyčka prezentující širší souvislosti událostí od roku 1938 do roku 1945 s velkým důrazem na mezinárodní okolnosti a také osud neobyčejného hrdinství obyčejných lidí. Národní muzeum tak díky spolupráci s velvyslanectvím ČR ve Velké Británii prezentuje toto téma v roce významného výročí také britské veřejnosti.

Putovní výstavu Nikdy se nevzdáme! připravil odborný tým Národního muzea, který stál za přípravou stejnojmenné výstavy v Praze pod vedením prof. Michala Stehlíka.

Nikdy se nevzdáme!

Výstavní projekt Národního muzea a Vojenského historického ústavu Praha s názvem Nikdy se nevzdáme! byl návštěvníkům zpřístupněn 28. května 2022 a vidět ho mohou až do konce letošního roku. Připomíná v širších souvislostech realitu protektorátu i události a osudy spjaté s 38 dny druhého stanného práva v období mezi 27. květnem a 3. červencem roku 1942. To vše se zaměřením na osudy konkrétních lidí, ať už aktivních odbojářů, žen či nezletilých. Nechybí však ani osobnosti z řad elit, jako je například Alois Eliáš či Vladislav Vančura. Návštěvníci tak sledují příběhy statečnosti i obrovské důvěry ve svobodu národa a státu. K vidění jsou autentické předměty československých parašutistů nebo doklady tehdejších událostí jako například části výstroje Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, včetně předmětů zabavených nacisty po boji v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Dále je možné si prohlédnout originál vysílačky desantu Silver A Libuše, přičemž je ve výstavě zmíněn právě osud radisty Jiřího Potůčka. Tragédii Lidic připomíná číslo popisné z lidické školy a výstava dále zahrnuje i jedinečné předměty dokumentující všední den protektorátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…