Národní muzeum: Výstava k 90. narozeninám UNIMA míří do Prachatic

11.11.2019 9:46

V prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu je od 7. listopadu k vidění výstava, kterou připravilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi u příležitosti 90. výročí založení mezinárodní loutkářské organizace UNIMA. Výstava nazvaná UNI…CO? UNIMA! 90 let | 100 zemí | 1 vášeň seznámí návštěvníky s rozmanitými formami loutkářství z celého světa.

Národní muzeum: Výstava k 90. narozeninám UNIMA míří do Prachatic
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava byla v květnu tohoto roku k vidění v Praze, která byla jedním z významných center celosvětových oslav UNIMA. Mezinárodní loutkářská unie UNIMA (UNion Internationale de la MArionette) totiž byla založena v pražském divadle Říše loutek v roce 1929. To, že tato mezinárodní organizace vznikla právě v Praze, odráželo význam a vliv, jaký české loutkářství v té době mělo na mezinárodní scéně. Dnes sdružuje UNIMA loutkáře ze 100 zemí z celého světa.

Výstava nazvaná UNI…CO? UNIMA! 90 let | 100 zemí | 1 vášeň seznamuje veřejnost s existencí této organizace a představuje bohatství a rozmanitost loutkového divadla v různých zemích a kulturách.  K vidění budou loutky čelních představitelů UNIMA ze zemí celého světa i mnoho artefaktů spojených s dějinami této organizace, jako jsou třeba výtvarné návrhy loga UNIMA nebo replika plakety připomínající založení UNIMA v Praze.

Rozmanitost loutkářských kultur v členských zemích UNIMA budou návštěvníci moci vidět na vlastní oči i díky krátkým videoukázkám, které si budou moci sami spustit.

U příležitosti výstavy vydalo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi i stejnojmennou publikaci mapující „českou stopu“ v UNIMA z pera editorky Niny Malíkové a dalších osobností českého i světového loutkového divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.