Národní muzeum zve malé návštěvníky na zajímavou výpravu do světa objevitelů nových druhů!

11.09.2015 11:02

Národní muzeum zve rodiny s dětmi na dobrodružné putování přírodou. V Nové budově Národního muzea se v sobotu 12. září 2015 od 13 do 17 hodin uskuteční další akce z cyklu Aspoň na víkend, která tentokrát představí přírodovědeckou výstavu s netradičním názvem Jak se bude jmenovat?

Národní muzeum zve malé návštěvníky na zajímavou výpravu do světa objevitelů nových druhů!
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci se během zábavného odpoledne seznámí s voňavým světem běžného i exotického koření, poznají život v prvohorních mořích a nahlédnou do zajímavého prostředí tropických deštných lesů. Vstupné v ceně běžné vstupenky.

Program:

14.00 h

Komentovaná prohlídka s autorem výstavy Lukášem Laiblem

13.00 – 17.00 h

Zábavný workshop provede rodiny s dětmi zajímavými pracovními úkoly, které musí splnit každý objevitel nového živočišného druhu. Návštěvníci si vyzkouší, jak od sebe rozpoznat jednotlivé druhy rostlin a zvířat, dozvědí se něco nového o pojmenovávání druhů a také si vytvoří repliku již vyhynulého druhu. Kdo bude chtít, může odborníkům Národního muzea pomoct nalézt jméno pro nově objevený, vědecky dosud nepopsaný druh brouka rodu Eulichas. Malý hnědý brouk je k vidění přímo ve výstavě a v jeho pojmenovávání se fantazii meze nekladou. Pro malé návštěvníky je připravena také soutěž o ceny a kvíz. Za jeho úspěšné vyplnění získá každý na památku osvědčení terénního přírodovědce.

Kde se bere koření?

Ke každému vaření neodmyslitelně patří koření. Všichni znají například pepř, vanilku nebo chilli papričky. Jak ale vypadají rostliny, ze kterých se takové koření získává? To zjistí návštěvníci při zajímavém workshopu.

Není chilli jako chilli

Možná málokdo ví, že chilli papričky mají vlastní stupnici pálivosti. Stupeň pálivosti se udává počtem naředění vodou v cukerném roztoku, kdy pálení papričky již není detekovatelné (např. u papriček jalapeños je potřeba roztok naředit 5 000 krát). Návštěvníci si budou moci prohlédnout stupnici pálivosti a porovnat mezi sebou jednotlivé druhy chilli papriček.

Jak se bude jmenovat?

Podobně jako každý člověk má jméno a příjmení, mají rostlinné a živočišné druhy své dvouslovné pojmenování. Podle jakých pravidel ale nové druhy získávají svůj název a proč ho mají nejen v češtině, ale i v latině? Návštěvníci si budou moci vymyslet jméno pro nový druh exotického brouka.

Život v prvohorních mořích

Na promítání filmů o životě trilobitů a dalších druhů, které dnes už známe jen jako zkameněliny, bude navazovat tvořivá dílna. Zde návštěvníci zjistí, jak probíhá rekonstrukce takových druhů. Děti si na památku odnesou vlastní repliku trilobita nebo hlavonožce.

Z tropických pralesů

Závěr workshopu návštěvníkům nabídne pohled na zvířata tropických lesů. Budou si moci prohlédnout exotické druhy živočichů, kteří se v poslední době stávají domácími mazlíčky i v českých domácnostech. Zájemci zjistí, proč jsou korálovky tak zvláštně zbarvené, jak loví sklípkani nebo z jakého důvodu získaly strašilky svůj název.

Akce se koná v sobotu 12. září 2015 od 13.00 do 17.00 h v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1 – Nové Město). Vstupné je v ceně běžné vstupenky do muzea. Více informací na www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…