Po zákroku policie měl otřes mozku. Jediný Ševčík mu pomohl. Teď promluvil, co se u Muzea odehrávalo

27.10.2023 0:00 | On-line

Tvrzení děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) Miroslava Ševčíka, že se snažil během březnového incidentu před Národním muzeem pomoci zraněnému, jsou podle muže, který měl po pádu během policejního zásahu utrpět otřes mozku a následně se mu měl snažit Ševčík pomoci, pravdivá. „Jediný docent Ševčík se mě zastal a snažil se řešit tu situaci,“ potvrdil pro pořad Aby bylo jasno. Snaha o Ševčíkovo odvolání tak podle něj „vychází z absolutní lži“.

Po zákroku policie měl otřes mozku. Jediný Ševčík mu pomohl. Teď promluvil, co se u Muzea odehrávalo
Foto: David Hora
Popisek: Děkan VŠE Miroslav Ševčík

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
Ševčíkovo odvolání z funkce děkana se začalo projednávat poté, co některá média šířila fotografie z incidentu po demonstraci Česko proti bídě z letošního 11. března, kdy se část demonstrantů pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku, a ekonoma obvinila ze zapojení do incidentu.

Děkan NF VŠE se však hájil, že šel kolem místa policejního zásahu přes Václavské náměstí směrem k metru stanice Muzeum náhodou po setkání s rodinnými příslušníky a známými v restauraci, avšak všiml si zraněného muže a rozhodl se mu pomoci.

„V horní části Václavského náměstí mě požádal o pomoc neznámý člověk zraněný v obličeji s tím, že toto zranění mu způsobili policisté z řad těžkooděnců na schodech Národního muzea. Doporučil jsem mu, aby věc nahlásil Policii ČR v Krakovské ulici a uvedl služební číslo jednajícího policisty. Zraněný muž mi řekl, že číslo policisty nezná. Přitom k nám přišel ještě další člověk v doprovodu ženy; jak se ukázalo, byl to právník s lékařkou. Zeptal se zraněného muže, jestli by dokázal policistu identifikovat, a on to potvrdil. Všichni jsme tedy došli k Národnímu muzeu, kde byli policisté. Tak jsem se dostal na schody Národního muzea, a to aniž jsem věděl, co se tam předtím odehrávalo. Pokusil jsem se vyjednávat s členy antikonfliktního týmu a velitelem policistů. Ve chvíli, kdy jsem ze schodů Národního muzea odcházel, začali příslušníci Policie ČR přítomné včetně mě ze schodů vytlačovat. V tomto momentě jsem byl vyfotografován fotoreportérem a tato fotografie byla následně zveřejněna,“ popisuje událost z 11. března Ševčík.

„Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době takovými úmysly a opakuji, že jsem byl veden pouze snahou pomoci zraněnému člověku, který mě o tuto pomoc požádal. Dlouhodobě odsuzuji jakékoliv násilí a odsuzuji i případný útok na Národní muzeum,“ doplnil Ševčík, přičemž jeho slova nyní potvrdil i napadený muž Karel Kočí.

Video z místa můžete zhlédnout zde:

Moderátorka Jana Bobošíková tvrdí, že byl Kočí policií „bezdůvodně napaden a surově zmlácen“, čímž se hájil i mužův právní zástupce, ovšem v následném šetření po podání trestního oznámení mužem se ukázalo, že policie v ničem při svém zásahu nepochybila. „Dle mého názoru v podstatě nevyřešili nic, protože o mě do října nevěděli ani to, kdo jsem… Nepředvedli mě ani mě nezajistili, ani nelegitimovali. Pouze mě tam zmlátili a pak nechali napospas a lidé mi museli zavolat záchranku a pak se ty věci řešily dál,“ tvrdí však Kočí, jenž kvůli zásahu u Národního muzea během protivládní demonstrace podal trestní oznámení na policisty i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

K incidentu došlo poté, co se tehdy někteří účastníci demonstrace pokusili vniknout do budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku. Výzvy policie k rozchodu tehdy podle zasahujících protestující neakceptovali a zajištěno bylo dvacet lidí.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) následně zásah šetřila a dospěla k tomu, že zasahující policisté neporušili zákon. „Policejním orgánem GIBS nebylo zjištěno jednání mající znaky trestného činu, tedy nebyly zjištěny důvody pro zahájení úkonů trestního řízení ze strany GIBS,“ uvedla v srpnu pro iROZHLAS.cz mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Kočí tvrdí, že výzvy policistů před jejich zásahem nezaznamenal, a myslí si, že je „jasně vidět, že to vyprovokovala policie“. „Kopali do mě, bili mě pěstmi a následně mě tam nechali ležet zbitého,“ líčil muž incident ze svého pohledu.

Následně měl před Národním muzeem čekat na zdravotníky a potkal tam děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka, který se jej tázal, co se mu přihodilo. „Potkal mě na chodníku a ptal se mě, co se mi přihodilo, protože ze mě tekla krev. Řekl jsem mu, že jsem byl zbit policií, a docent Ševčík se mě zastal i přesto, že jsme se předtím neznali. Říkal, že to není možné, že to je jak za komunistické totality a že se musí zjistit, kdo tomu zásahu velí a tak dále,“ vysvětlil Kočí, co mělo předcházet dění, kdy se Ševčík jal hovořit s policisty.

„Jediný docent Ševčík se mě zastal a snažil se řešit tu situaci,“ popisoval muž, který měl po pádu během policejního zásahu utrpět otřes mozku.

Následně se rozhodl jít na dubnové jednání Akademického senátu Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze, který dal souhlasné stanovisko k odvolání ekonoma Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty. Dvacet senátorů se tehdy vyjádřilo pro odvolání Ševčíka, šest bylo proti. „V podstatě všechno, co z toho vyšlo, bylo to, že řekl o panu Fialovi, že je hňup, a o paní Nerudové, že to je blondýna z Kuřimi,“ shrnul muž své pocity z jednání a tvrzení, že by se chtěl Ševčík při incidentu u Národního muzea zúčastnit strhnutí ukrajinské vlajky, označil za jasné nesmysly.

„Z hlediska činu, který rektor VŠE Petr Dvořák označil za ‚poslední kapku‘ a kvůli němuž zahájil proces Ševčíkova odvolání, jsem jim řekl, že to vychází z absolutní lži a celé to nedává smysl,“ zaznělo od muže, kterému se měl Ševčík u Národního muzea snažit pomoci.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

O návrhu na odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze bude fakultní akademický senát jednat v úterý 31. října, který v červnu jednání o odvolání Ševčíka přerušil.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …