Národní park Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště

14.09.2018 12:08

Jeden den a čtyřicet metrů krychlových štěrku. Tak by se dala shrnout příprava nového přeshraničního trdliště pro pstruhy.

Národní park Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

V první třetině září ho odborníci vybudovali v centrální části Národních parků Podyjí a Thayatal. Vodohospodáři i zoologové věří, že nové místo pro rozmnožování ryb zlepší jejích podmínky v řece Dyji. Nyní podrobí využívaní trdliště ročnímu podrobnému zkoumání.

Samotné trdliště vzniklo navezením a rozhrnutím přibližně 40 m3 štěrku. Je 10 m široké, 20 m dlouhé a asi 20 cm hluboké. Vznik umělého trdliště trval pouhý den.

"Rádi bychom podpořili přirozený výtěr pstruhů a tím posílili místní populaci, tak aby do budoucna bylo možné v co největší míře omezit zarybňování řeky Dyje na území národního parku," vysvětluje zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. "Vybudování trdliště vnímáme jako dobrý krok k podpoře biodiverzity v řece Dyji a v neposlední řadě jde o unikátní projekt, díky kterému vzniklo první umělé přeshraniční trdliště," dodává.

Odborníci nyní budou sledovat, jak trdliště využívají různé druhy ryb a nakolik umělá trdliště dokáží zajistit vývoj pstruha potočního. Současně s tím ověří stabilitu umělého trdliště a budou kontrolovat, zda a jak dochází k přesunu materiálu z něho v řece.

Na základě vyhodnocení nasbíraných dat vytvoří koncepci pro zlepšení reprodukčních míst v Dyji mezi Vranovem a Znojmem. Ochránci přírody by také měli díky výzkumu získat další informace pro studii zaměřenou na přírodu neohrožující sportovní rybářství v národním parku.

Vzniklou zprávu budou mít k dispozici zodpovědné správní orgány, rybářské svazy i vědecká obec.

Nové trdliště i následný výzkum je realizován v rámci projektu DYJE2020/THAYA2020 na hraničním úseku Dyje. Umožnila ho spolupráce správců povodí na obou stranách hranice, národních parků, vědeckých pracovišť a Úřadu dolnorakouské vlády. Projekt je kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V – A Rakousko – Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…