Národní technické muzeum: Medailérství – umění a řemeslo

30.10.2017 9:56

Výstava Národního technického muzea „Medailérství – umění a řemeslo“ s podtitulem „Současné medailérské umění 2008–2017“ ukazuje současný vývoj tohoto oboru.

Národní technické muzeum: Medailérství – umění a řemeslo
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Představena je tu bohatá škála děl členů Asociace umělců medailérů, jejichž práce dokazují, že tato oblast úzce spojuje uměleckou invenci s řemeslným základem a že její nedílnou součástí jsou realizační techniky.

Medailérství je specifický obor výtvarného umění. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. V současnosti v něm hrají nezaměnitelnou roli dva směry: reprezentační směr a volná tvorba. U reprezentačního směru se jedná o zhotovování modelů na pamětní mince, pamětní medaile, případně vysokoškolské insignie nebo řády a vyznamenání. Protože se musí vyrobit ve velkém množství (s výjimkou insignií), využívá se pro jejich realizaci technika ražby.

U volné tvorby se medailér může vyjádřit z hlediska tematiky, stylu i techniky zcela svobodně. A právě tento směr nejlépe dokládá mnohostrannost a pestrost uměleckých projevů, vzešlých z osobité obrazotvornosti a formového ztvárnění každého medailéra. Ve volné tvorbě je vidět, že existují i další realizační techniky, jako je lití, kování do oceli nebo rytí a broušení skla. Medaile rovněž nemusí být jenom z kovu, ale i ze skla, keramiky, plastu, recyklovaného materiálu a dalších hmot, třeba i marcipánu. Do medailí lze vkládat např. různé přírodniny jako kamínky, hlínu, vodu, dále papír, sklo, počítačové komponenty apod. Medaile může být i dvoudílná, otevírací nebo s vyměnitelnými částmi. Některé exponáty jsou na hranici drobné plastiky, představují se medaile-asambláže, kinetické medaile či medaile s audioefektem.

Výstava se nachází v Malé galerii v expozici Architektury, stavitelství a designu a potrvá do 25. 3. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…