Národní technické muzeum: Nejkrásnější zámky, hrady a zahrady v Sasku

18.10.2017 20:20

V Národním technickém muzeu je zpřístupněna putovní výstava, která prezentuje významná panská sídla v Sasku. Jejím záměrem je podpořit rozvoj saské a české kulturní spolupráce. Výstava vznikla ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Staatliche Schlösser, Burgen und Gärten Sachsen gGmbH.

Národní technické muzeum: Nejkrásnější zámky, hrady a zahrady v Sasku
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Obecně prospěšná společnost Staatliche Schlösser, Burgen und Gärten Sachsen gGmbH spravuje devatenáct významných panských sídel z velikého množství hradů, zámků a zahrad, které se v Sasku nacházejí. Putovní projekt, který tyto objekty prezentuje, si měli u nás návštěvníci možnost prohlédnout již v Českých Budějovicích a na zámku Děčín. Nyní se přesunul do Národního technického muzea v Praze.

„Česko-německá výstava vznikla v rámci projektu Šlechtické poklady – sběratelská vášeň v Sasku a Česku, který realizujeme ve spolupráci se zámkem v Děčíně. Hlavním cílem projektu, který podpořila Evropská unie, je rozvoj kulturní spolupráce Saska a Česka.“ říká Dr. Andrea Dietrich ze společnosti Schlösserland Sachsen. Na výstavě mohou návštěvníci najít inspiraci a informace k návštěvě nedalekých saských architektonických skvostů, ve kterých se odehrával bohatý kulturní život. Mezi nejstarší stavby v Sasku patří hrady v Rochlitz, Colditz, Gnandstein, Mildenstein, Stolpen nebo Kriebstein, které byly sídly císařů i králů. První zámeckou stavbou v Německu byl zámek Albrechtsburg v Míšni, kde později vznikla první evropská porcelánová manufaktura.

Na výstavě jsou představeny také zámky a zahrady bývalého kurfiřtského a královského rodu Wettinů Moritzburg, Pillnitz nebo Weesenstein. Prezentován je zde drážďanský Zwinger, který je jedním z nejvýznamnějších komplexů barokní architektury v Německu či barokní zahrada v Grosssedlitz. Z dalších zajímavých památek je to např. zámek Rammenau, venkovské rytířské sídlo v Horní Lužici, klášterní park Altzella, který ve středověku patřil k nejvýznamnějším cisterciáckým klášterům v Sasku a zámek Moritzburg, nejkrásnější vodní zámek v Sasku, kde se natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Výstava potrvá do 4. 2. 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…