Národní zemědělské muzeum: Na Vorařském dni se letos budou slavit výročí

10.09.2022 10:49 | Tisková zpráva

Na Vorařském dni se letos budou slavit výročíVorařský den v Národním zemědělském muzeu na Ohradě letos spojuje několik zajímavých výročí – 180 let otevření muzea na zámku Ohrada veřejnosti, 120 let od založení spolku Vltavan Purkarec a výročí 100leté historie plavecké rodiny Husů z Hladné. Hlavní poslání akce však zůstává stejné – udržování tradic voroplavby. Vorařský den se koná v sobotu 10. září od 9 do 16 hodin.

Národní zemědělské muzeum: Na Vorařském dni se letos budou slavit výročí
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Návštěvníci budou mít opět možnost vidět plavecké řemeslo zblízka, členové spolku Vltavan Purkarec budou stavět předák – model přední tabule pramene i s veslem a vrátenskou lavičkou. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Tento objekt pak zůstane na nádvoří muzea, kde si zájemci budou moci vyzkoušet, jak se ovládá vrátenské veslo.

Kolegové z Muzea města Prahy představí expozici plavby na Výtoni a pro návštěvníky mají připravený lektorský program, který doplní lektorské programy NZM Voroplavba a Cesta dřev. Nachystány jsou i aktivity pro holky a kluky, například výtvarná dílna, kde si mohou postavit a odnést vlastní pramen (voreček) i s postavou vltavanského plavce.

Zájemci mohou navštívit také přednášku spojenou s besedou o rodině Husů z Hladné, kdy na své předky přijedou zavzpomínat současníci z rodiny a představí i projekt vorařství.cz. Druhá přednáška odborníka Jiřího Svobody bude věnována historii voroplavby.

K práci všem bude hrát trio Pošumavská dudácká muzika a tradiční plavecké občerstvení letos poprvé připraví hasiči z SDH Purkarec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…