Nedali vám ještě maturitní vysvědčení? Přesto se můžete pokračovat ve studiu

22.07.2013 13:46

Většina druhých kol přijímacích řízení na vysoké školy probíhá v době, kdy ještě neproběhly opravné termíny maturit. Jdete-li na opravný termín „maturity“, znamená to pak pro vás ztrátu statutu studenta a rok zbytečného čekání na pokračování ve studiu. Anebo – můžete jít do nultého ročníku vysoké školy se všemi výhodami.

Nedali vám ještě maturitní vysvědčení? Přesto se můžete pokračovat ve studiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Co to znamená? Jste-li vycházející středoškolák a chcete jít na vysokou školu, můžete být zdánlivě v pasti. Vysoké školy vás nepřijmou, pokud maturitní vysvědčení ještě nemáte, ostatní školy vám nepřidělí statut studenta. Nikdo zkrátka nečeká. Tento statut studenta je přitom důležitý pro to, aby za vás jako studenta platil pojištění, především to zdravotní, nadále stát. Řešení však existuje.

Pokud už není šance se dostat na vysokou školu, je velkou výhodou nultý ročník VŠ. Je to výborné pomaturitní studium, zkrátka přípravka nejen na zkoušky, ale i první ročník na VŠ, jelikož v řadě případů tam školní učitelé vysokých škol. Jak se tam ale dostat, když maturitní vysvědčení budete mít až v říjnu?

„Studentům, kteří opravné termíny maturit stihnou až v září či říjnu, pravidelně umožňujeme odevzdat maturitní vysvědčení až v říjnu, není tak problém získat statut studenta,“ řekl Ing. Martin Vaněk, ředitel školy AZ smart s.r.o., která vyučuje v Praze a Ostravě.

Řešení však prý existuje i pro studenty, kteří státní maturity letos nezvládnou vůbec. Studenti pak v nultém ročníku na VŠ mohou pokračovat rovněž, jsou však vyjmuti ze statutu studenta a možnosti studovat třeba cizí jazyk. Platby pojištění, které na jeden rok nebude hradit stát, pak se dají řešit se školou individuálně, například pomocí sjednaných brigád. Rovněž s ubytováním v Praze může AZ smart pomoci.

V čem všem je možné se rok před vysokou školou vzdělávat? Jak jsme zjistili, vzdělávací centrum AZ smart pro akademický rok 2013/2014 zahájilo zápisy do nultých ročníků, na denní bázi i do sobotních kurzů, v oborech Práva a historie státu, Ekonomie a managementu, Psychologie a ZSV nebo Přípravy na lékařské fakulty.

Nultý ročník bývá zpravidla ta nejintenzivnější možná příprava ke studiu prestižních oborů vysokých škol, celoroční celotýdenní výuka v Praze, s možností získání závěrečného Certifikátu - Osvědčení o absolvování kurzu s kvalifikační doložkou.

Fotopopisek: „V únoru 2014 navíc zahájíme zápisy i přípravku na státní maturity,“ říká k tomu ředitel školy AZ smart, Ing. Martin Vaněk (www.az-smart.cz). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…