Nejdůležitějšími důvody pro volbu strany do PS jsou snaha o změnu a schopnost naslouchat občanům

14.05.2014 15:58

Lidé v současnosti preferují některou z politických stran nejčastěji proto, že usiluje o změnu a reformy (91 %), nebo proto, že strana naslouchá občanům a zná jejich problémy (89 %). Dalšími důležitými motivy pro výběr jsou důvěryhodnost představitelů strany (85 %) a jasná strategie strany do budoucna (82 %). Naopak pouze jako východisko z nouze preferují některou z politických stran necelé dvě pětiny respondentů (37 %), což je nižší podíl než před rokem (2013: 43 %).

Nejdůležitějšími důvody pro volbu strany do PS jsou snaha o změnu a schopnost naslouchat občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 14.-21. dubna 2014. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1098 respondentů.

STEM se pravidelně každý měsíc ptá lidí, kterou stranu by volili, pokud by se „příští týden“ konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V dubnovém průzkumu jsme se dále zeptali podrobněji na motivy, proč právě tuto stranu nyní preferují. Respondentům bylo postupně předloženo třináct charakteristik a u každé mohli uvést, do jaké míry tato charakteristika vystihuje jejich volební motivaci.

Graf na následující straně ukazuje celkové pořadí důvodů pro volbu strany podle rozhodného souhlasu. Vůbec nejvyšší podíl odpovědí „zcela souhlasím“ zjišťujeme u důvodu „usiluje o změnu a podstatné reformy“. Následují důvody, že preferovaná strana má jasnou strategii do budoucna, důvěryhodnost představitelů strany či schopnost strany naslouchat veřejnému mínění.

Poněkud nižší podíl souhlasných odpovědí zjišťujeme u důvodů, že představitelé strany dobře pracují na komunální nebo regionální úrovni, že je to jediná strana, které je možné věřit, a že je tato strana dostatečně akceschopná, tedy dokáže své cíle a program skutečně realizovat.

Vůbec nejméně lidí souhlasí s tím, že volená strana je pro ně jen východiskem z nouze (častěji s tímto důvodem vyslovují souhlas voliči ČSSD a ANO).

Podle očekávání se stoupenci různých politických stran liší v motivacích pro volbu „své“ strany.

• Příznivci ANO výrazně častěji volí tuto stranu proto, že se snaží o změnu a reformy, a dále také proto, že jsou přesvědčeni o její akceschopnosti.

• Stoupenci ČSSD nejsou ve svých motivacích příliš vyprofilovaní, přesto je mezi nimi poněkud vyšší podíl těch, kteří ČSSD preferují především proto, že umí naslouchat občanům a zná jejich problémy.

• Pro příznivce KDU-ČSL je tato strana především zárukou uvážlivosti, zachování řádu a tradic. Důležité je pro ně také to, že strana řeší konflikty s klidem a rozvahou, a rovněž oceňují práci zástupců KDU-ČSL na krajské a komunální úrovni.

• Stoupenci KSČM častěji než příznivci ostatních stran preferují tuto stranu proto, že to je jediná strana, které mohou věřit, a také proto, že naslouchá občanům a zná jejich problémy.

• Příznivci TOP 09 oceňují jasnou strategii do budoucna a profesionalitu jejích představitelů.

Vzhledem k velmi nízkému počtu sympatizantů ODS a Úsvitu přímé demokracie v datovém souboru můžeme pouze orientačně uvést, že stoupenci ODS u své strany častěji než ostatní zdůrazňují, že dokáže věci dobře vysvětlit a převádět své záměry do praxe. K Úsvitu Tomia Okamury se lidé přiklánějí především proto, že očekávají změnu a podstatné reformy, a proto, že důvěřují jejím vedoucím představitelům (resp. vedoucímu představiteli).

Podobně koncipované průzkumy v letech 2011 až 2013 nabízejí srovnání volebních motivací v uplynulých letech.

Oproti minulým průzkumům lidé dnes častěji souhlasí s tím, že si stranu vybírají proto, že je přesvědčila svou akceschopností, že umí naslouchat občanům, konflikty řeší s klidem, její představitelé dokáží věci dobře vysvětlit a jsou odborníci, a proto, že usiluje o změnu.

Naopak poněkud méně důležitá je oproti minulým rokům práce představitelů strany na krajské nebo komunální úrovni. Méně je také lidí, kteří dnes souhlasí s tím, že volba politické strany je pro ně pouze východiskem z nouze, což znamená jisté oslabení váhavosti a obtíží veřejnosti při výběru strany. Tuto skutečnost potvrzuje i další zjištění dubnového průzkumu: aktuálně si zhruba polovina celé populace ČR (51 %) obtížně vybírá politickou stranu, které by chtěli dát svůj hlas, před rokem to však bylo o devět procentních bodů více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…