Nemocnice České Budějovice: Rodičky chtějí stále více ulevovat od bolesti

15.04.2014 9:44

Ženy mají při porodu stále větší zájem o tišení bolesti formou epidurální analgezie. Vyplývá to z údajů Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Nemocnice České Budějovice, a. s. Anesteziologové tu v současnosti na žádost rodiček provedou zhruba 25 – 28 zákroků tohoto druhu za měsíc. To je oproti počátku roku 2013 více než pětadvacetinásobný nárůst.

Nemocnice České Budějovice: Rodičky chtějí stále více ulevovat od bolesti
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Epidurální analgezie patří mezi nejúčinnější metodu v ovlivnění bolesti za porodu. Pomáhá mírnit bolest v první době porodní (kdy se otevírají porodní cesty), ve druhé době porodní, kdy se rodí miminko, a také při následném eventuálním šití poranění po porodu. K mírnění bolestí dochází díky podání malé dávky znecitlivující látky tenkou jehlou přes kůži do epidurálního prostoru páteře.
 
„Epidurální analgezie dokáže ztlumit bolest a dovoluje rodičce odpočívat. Přednost tohoto způsobu tlumení bolesti spočívá v tom, že nevyřadí nutkavý pocit k tlačení, takže maminky mohou po celou dobu porodu aktivně spolupracovat. Celý proces je maximálně bezpečný pro matku i dítě,“ uvedl primář oddělení ARO Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Bohuslav Kuta, MBA.

V posledních letech se počet porodů v českobudějovické porodnici, která je i akreditovaným perinatologickým centrem, pohybuje mezi čísly 2250 a 2500. Porodní analgezii tu rodičky ještě na začátku loňského roku využívaly velmi málo, maximálně jednou měsíčně. Od loňského léta však nemocnice aktivněji nabízí možnost tišení bolesti formou tzv. „epidurálu“ a rodičky jej vítají. „Například v období loňského srpna až října proběhlo v naší nemocnici 545 porodů, z nichž u 60 byla využita porodnická analgezie. To představuje 11 procent. Za toto období jsme provedli 168 císařských řezů, tedy operativním způsobem jsme ukončili 30,8 procenta porodů. U zbývajících 377 porodů jsme při využití 60 porodnických analgezií dosáhli téměř 16 procent využití této metody,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Sák, Ph.D.

Nabídka tišení porodních bolestí formou epidurální analgezie je jednou z řady forem moderních služeb, které českobudějovická nemocnice rodičkám nabízí. Mezi další patří například možnost ubytování v nadstandardních pokojích či špičková novorozenecká péče.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne