Nemocnice České Budějovice a radnice vzdá hold neonatologickému oddělení

05.11.2018 16:42

K oslavám Světového dne předčasně narozených dětí se v pátek 9. listopadu připojí radnice města České Budějovice. Stejně jako mnohé významné světové objekty (například Eiffelova věž či The Empire State Building) bude nasvícena purpurovou barvou.

Nemocnice České Budějovice a radnice vzdá hold neonatologickému oddělení
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Poctí tak mimo jiné i Neonatologické oddělení Nemocnice České Budějovice, které se řadí mezi velice úspěšná pracoviště svého druhu v České republice.

Poskytuje specializovanou neonatologickou péči novorozencům ze spádové oblasti Jihočeského kraje, ale také části kraje Vysočina. Tým lékařů a sester pod vedením primáře MUDr. Milana Hanzla, Ph.D., dokáže zachránit miminka od hranice životaschopnosti a s porodní váhou kolem 500 gramů.

„O významnosti tohoto oddělení svědčí i jeho dlouhá historie – první oddělení intenzivní péče o novorozence v Československu bylo totiž vybudováno právě v jihočeské metropoli a to věhlasným pediatrem (a nefrologem) prof. MUDr. Velemínským, CSc,“ upozorňuje mluvčí Nemocnice České Budějovice Bc. Iva Nováková, MBA. „Tento průkopník neonatologie v českých zemích byl letos vyznamenán státním vyznamenáním a obdržel Medaili Za zásluhy.“

Nemocnice České Budějovice zve v pátek 9. listopadu po setmění k radnici všechny zájemce, kteří svou účastí vzdají společně s vedením města hold lékařům a sestřičkám českobudějovické neonatologie, rodičům předčasně narozených dětí a hlavně těm největším bojovníkům – samotným předčasně narozeným dětem.

S projektem nasvícení budov purpurovou barvou přišla před několika lety organizace Nedoklubko, která již 16 let podporuje rodiče po předčasném porodu. Tato organizace spolupracuje se všemi perinatologickými centry v ČR, je jedním z 65 aktivních členů mezinárodní organizace EFCNI, spolupracuje s Českou neonatologickou společností ČSL JEP. Nedoklubko realizuje několik projektů, vydalo terapeutickou knihu Vítej, kulíšku a pravidelně vydává časopis pro rodiny nedonošených dětí s názvem Nejste v tom sami. Spolupracuje s odborníky z řad neonatologů, psychologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotnických i nezdravotnických profesí.
V neposlední řadě, v duchu svého podtitulu „Nejste v tom sami“, také sdružuje rodiče předčasně narozených dětí a tuto komunitu udržuje.

Na jihu Čech má Nedoklubko dvě koordinátorky, které jsou v úzkém kontaktu s oddělením českobudějovické neonatologie. V Českých Budějovicích také pořádá různé podpůrné akce. Například 15. listopadu bude od 16 hodin v kostele Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích vedena Mše svatá za nedonošené a nenarozené děti. Odpoledne spoluorganizuje Křesťanské rodinné centrum Petrklíč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…