Nemocnice Na Homolce: Požadavky na proplácení přestávek je nutné posuzovat individuálně

18.10.2023 22:19 | Tisková zpráva

Reakce na mediální výstupy v souvislosti s žalobami na proplácení přestávek

Nemocnice Na Homolce: Požadavky na proplácení přestávek je nutné posuzovat individuálně
Foto: Nemocnice Na Homolce
Popisek: Nemocnice Na Homolce

S ohledem na informace, které se v poslední době objevují v médiích a které vycházejí z přepisu reportáže na Prima CNN News, aniž by média zkoumala objektivitu reportáže a ověřila si pravdivost údajů, považujeme za důležité uvést fakta na pravou míru. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Nemocnici Na Homolce žalují zaměstnanci. Nemáme přestávky ani na jídlo, tvrdí“

Proti tvrzení, že zaměstnanci žalují nemocnici, protože nemají přestávky na oběd, se nemocnice důrazně ohrazuje. Jedná se o nepravdivé a zavádějící tvrzení, které poškozuje dobré jméno Nemocnice Na Homolce.

Zavádějící už je samotný předmět sporu. Zatímco média uvádějí, že předmětem sporu mezi zdravotníky a nemocnicí je nemožnost čerpat přestávku na jídlo a oddech, ve skutečnosti jde podle Lékařské odborové organizace, která spor iniciovala, o situace, kdy zaměstnanci přestávky na jídlo a oddech sice prokazatelně čerpali, ale údajně museli být svému zaměstnavateli i během těchto přestávek neustále k dispozici.

Žalobci, kterými jsou jen 3 lékaři z celkového počtu 332 lékařů pracujících v Nemocnici Na Homolce a 120 nelékařských zdravotnických pracovníků z celkového počtu 1 181, požadují proplacení těchto přestávek za poslední tři roky.

Skutečnost je taková, že pokud nastane situace, kdy zaměstnanec nemocnice nemůže z objektivních důvodů čerpat přestávku na jídlo a oddech, např. z důvodu dlouhého operačního výkonu či z důvodu absence zástupu, je v Nemocnici Na Homolce tomuto zaměstnanci nečerpaná přestávka na jídlo a oddech proplacena. Co je ale důležité uvést, že o tom musí existovat záznam ve výkazu práce, který nadřízený zaměstnance musí svým podpisem potvrdit. 

Možnost čerpat přestávky na jídlo a oddech jsme v Nemocnici Na Homolce ve spolupráci s primáři a vrchními sestrami důkladně analyzovali a můžeme konstatovat, že organizace práce na jednotlivých odděleních je nastavena v souladu se zákoníkem práce tak, aby bylo možné standardně čerpat přestávky na jídlo a oddech,“ uvádí náměstek pro léčebně preventivní péči MUDr. Vladimír Mikulenka, MBA.

Vedení Nemocnice Na Homolce primárně hospodaří s veřejnými prostředky a musí postupovat s péčí řádného hospodáře. Z tohoto důvodu nemůže na základě těchto nepodložených nároků na doplacení mzdy, se kterými se tito zaměstnanci na nemocnici obrátili, přistoupit na požadavky jejich právního zástupce či odborových organizací o uzavření jakékoliv dohody, jejímž předmětem má být mimosoudní narovnání. Požadavky na proplácení přestávek je nutné posuzovat individuálně a vždy na základě evidence ve výkazech práce.

Bez ohledu na kampaň účelově vytvářenou prostřednictvím medií nemůže nemocnice finanční prostředky, primárně určené na a v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb pacientům, vynakládat na proplácení čerpaných přestávek svých zaměstnanců. 

Důrazně se ohrazujeme proti nepravdivému tvrzení MUDr. Tomáše Schifflera v reportáži na CNN Prima News, že zdravotníci podepisují předem předepsané zákonné pauzy. Každý zaměstnanec si v souladu s vnitřními předpisy vyplňuje pracovní výkaz sám a údaje v něm obsažené potvrdí svým podpisem a podpisem svého nadřízeného.

27. 9. 2023
Nemocnice Na Homolce na platformě X: „„Od tvrzení, že naši zaměstnanci dostávají předvyplněné pracovní výkazy a je jejich povinností tyto výkazy podepsat, jinak nedostanou výplatu, se důrazně ohrazujeme! " reagují lékaři z oddělení všeobecné chirurgie. https://t.co/zL3QFWqsYD https://t.co/1LOBRJoIVz“ / X (ZDE)
Reakce týmu lékařů z oddělení všeobecné chirurgie Nemocnice Na Homolce na vystoupení předsedy Místní organizace Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů při Nemocnici Na Homolce MUDr. Tomáše Schifflera v médiích: „Od tvrzení, že naši zaměstnanci dostávají předvyplněné pracovní výkazy a je jejich povinností tyto výkazy podepsat, jinak nedostanou výplatu, se důrazně ohrazujeme! Každý zaměstnanec v Nemocnici Na Homolce si v souladu se směrnicí Pravidla pro vykazování pracovní doby vyplňuje pracovní výkaz sám a údaje v něm obsažené potvrdí svým podpisem a podpisem svého nadřízeného. Vyjádření předsedy LOK Nemocnice Na Homolce dne 25. 9. 2023 v reportáži na CNN Prima News neodpovídá skutečnosti, poškozuje dobré jméno nemocnice i nás zdravotníky“! 
Tým lékařů oddělení všeobecné chirurgie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …