Nemocnice na Homolce bude za energie šetřit 30 milionů korun ročně

22.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

V pražské Nemocnici Na Homolce probíhá jeden z nejkomplexnějších energeticky úsporných projektů v Česku, který zahrnuje například rozsáhlou modernizaci vytápění, vzduchotechniky a osvětlení. Nemocnice se rozhodla nutnou výměnu dosluhujících zařízení a celkovou modernizaci energetického hospodářství řešit formou EPC, která zaručuje měřitelné výsledky a kdy dodavatel přímo ve smlouvě za úspory ručí, jinak musí rozdíl doplatit. Dodavatel, kterým je společnost ENESA z ČEZ ESCO, garantuje minimální roční úsporu 4 200 MWh elektřiny a 8 700 MWh plynu, což při současných cenách činí více než 30 mil. korun ročně. Investice má i ekologický rozměr a znamená roční pokles emisí CO2 o 5 823 tun.

Nemocnice na Homolce bude za energie šetřit 30 milionů korun ročně
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

„Základem kvalitní lékařské péče jsou co nejlépe fungující nemocnice se skvělým zázemím. Jsem rád, že řada nemocnic teď řeší své modernizace komplexně, včetně dlouhodobých energetických úspor, které omezí plýtvání a umožní využít finance na nákup léků a zlepšení podmínek pro personál i pacienty. Příkladem je právě projekt EPC v Nemocnici Na Homolce, který se doufám stane inspirací pro další zdravotnická zařízení v Česku,“ řekl místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Úsporu energie vnímáme jako jednu z klíčových snah vedoucích ke zpomalení klimatických změn a k posílení naší energetické nezávislosti. Proto ve vyhlášených dotačních výzvách klademe důraz na komplexní rekonstrukce veřejných budov, které řeší nejen snížení jejich energetické náročnosti, ale zároveň i využití obnovitelných zdrojů energie a zlepšení kvality vnitřního prostředí. Renovace proběhne díky dvěma projektům. První z nich pokryje částečné zateplení obvodových stěn, výměnu kotlů nebo například nový systém měření a regulace. Ten druhý pomůže s instalací fotovoltaické elektrárny a částečnou výměnu vzduchotechnických jednotek. Celková výše podpory z Operačního fondu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám přesahuje 747 milionů korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…