Netradiční školní exkurze: Praha očima bezdomovců

24.03.2014 19:05

Projekt Pragulic nabízí školám spojení prohlídky Prahy s poznáním sociálních problémů města. Průvodci z řad lidí bez domova připravili trasy zaměřené na život na ulici, drogovou scénu, ale třeba také na českou literaturu nebo pouliční umění.

Netradiční školní exkurze: Praha očima bezdomovců
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Školní exkurze do hlavního města nemusí mířit jen na Karlův most, do divadla nebo na výstavu. Díky projektu Pragulic může žákům také zprostředkovat autentické zážitky lidí, kteří strávili část života na ulici.

„Našimi průvodci jsou bezdomovci. Každý má svou vlastní trasu a k ní vedle výkladu přidává i svůj osobní příběh,“ vysvětluje Tereza Jurečková, ředitelka Pragulic. V nabídce je tak například trasa vedoucí od Hlavního nádraží až do nocleháren charitativních organizací nebo prohlídka věnovaná drogové scéně a pražskému podsvětí.

„Nabízíme ale i lehčí témata. Jeden z průvodců ukazuje místa spojená s českými spisovateli, jiný se zaměřuje na pouliční umění, další průvodkyně si připravila trasu přímo pro děti i se závěrečnou hrou o poklad,“ popisuje pestrost nabídky Tereza Jurečková. Exkurze je tak vhodným doplňkem nejen občanské výchovy, ale i hodin literatury nebo estetické výchovy.

Prohlídek se už několik dětských kolektivů zúčastnilo, a to i ze zahraničí. Vedle školních tříd z českých měst si Prahu očima bezdomovců prohlédli třeba skauti z Nizozemí nebo němečtí gymnazisté. „Přes nepřízeň počasí byly ohlasy studentů kladné. Všichni ve svých reflexích napsali, že je zážitek donutil k zamyšlení, ať už nad svými životy či nad svými názory na svět a nad vnímáním lidí na okraji společnosti,“ uvádí Hana Máková Šmýdová z Gymnázia Přípotoční.

Prohlídka obvykle trvá 2-3 hodiny a pro školy jsou stanoveny speciální ceny, lze domluvit individuální podmínky i speciální vzdělávací programy. Přehled nabízených tras, profily průvodců a kontakt pro domluvení školní prohlídky a ceny najdete na www.pragulic.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…