Nová lávka pro pěší a místa pro relax u řeky. Císařský ostrov a lepší soužití s řekou

06.06.2016 14:30

Největší pražský ostrov čeká změna. Rozšíří se čistírna odpadních vod, což nabízí možnost upravit ostrov tak, aby se stal příjemným místem pro trávení času a zároveň respektoval okolní krajinu.

Nová lávka pro pěší a místa pro relax u řeky. Císařský ostrov a lepší soužití s řekou
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Na náplavce u Trojské lávky je nyní k vidění výstava o soužití s řekou v minulosti, současnosti a budoucnosti, která mimo jiné představuje základní principy plánované revitalizace ostrova.

V horizontu 3 let se Císařský ostrov pomění. Projekt počítá s vybudování nové lávky pro pěší, po které půjde přejít na pravý břeh a do zoologické zahrady. Lépe se na ostrov Pražané dostanou i díky nové autobusové lince z Holešovic a vodní tramvaji z Karlína.

Navržené úpravy projektu zároveň chtějí přimět návštěvníky trávit čas u řeky. Právě kolem ní by se měla koncentrovat i většina rekreačních aktivit. Vznikne například okružní cyklistická a jezdecká trasa kolem celého ostrova.

Zásadní pro revitalizaci ostrova je také vytvoření potůčků a říčních ostrůvků, které vytvoří unikátní prostor pro hru a odpočinek dětí i dospělých. Zároveň poslouží i jako opatření proti velké vodě – při povodních dá řece více místa.

“Na rˇece jsme závislí stejneˇ jako v minulosti, rozdíl však je, že na to snadno zapomínáme,” uvádí ředitel IPR Praha Petr Hlaváček. “Znovu se proto ucˇíme, jak projektovat v souladu s prˇírodou?a ne proti ní.”

O soutěžním workshopu

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy v loňském roce uspořádal společně s městskými částmi sérii soutěžních workshopů na úpravu Císařského ostrova a jeho bezprostřední okolí. Vítězný návrh architektonické kanceláře Pelčák a partner byl nyní dopracován do celkové koncepce řešení největšího pražského ostrova. Během tohoto léta bude dopracována studie proveditelnosti, která projektu dá finanční a časový rámec, spolu s plánem konkrétních projektů.

Více informací na iprpraha.cz/cisarskyostrov

O výstavě

Od 2. 6. do 31. 8. je na náplavce u Trojské lávky k vidění výstava s názvem Obnova soužití s řekou – výstava o minulosti, současnosti a budoucnosti Trojské kotliny.

Vizuální podklady k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…