Nové nástroje z evropských fondů již v příštím roce podpoří malé a střední podnikatele

18.11.2013 21:00

Majitelům malých a středních podniků se blýská na lepší časy. Díky podpoře celoevropské sítě Enterprise Europe Network budou totiž moci již v příštím roce očekávat řadu nových služeb a aktivit spojených s novými finančními nástroji. Možnosti, které budou moci podnikatelé využívat v novém programovacím období 2014+, naznačila výroční konference sítě EEN v Litvě.

Nové nástroje z evropských fondů již v příštím roce podpoří malé a střední podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Sedmi stům představitelů jednotlivých pracovišť EEN představila letošní konference nejlepší příklady z praxe, kromě toho také konference přinesla veřejnou diskusi k budoucnosti podpory malých a středních podniků. „Konference ukázala, že klienti EEN  mohou očekávat již příští rok řadu nových služeb a aktivit, které budou spojené s novými finančními nástroji, a to jak na národní, tak i evropské úrovni,“ shrnula své dojmy z konference Markéta Reedová, generální ředitelka Centra pro regionální rozvoj ČR.

Její slova rozvinula Marie Pavlů, ředitelka Enterprise Europe Network při CRR ČR: „Konference se věnovala mimo jiné i přípravě nových rámcových programů Evropské komise pro podporu evropských malých a středních podniků – zejména programům HORIZONT 2020 a COSME. Tyto dva rámcové programy budou financovat jak vědu a výzkum (HORIZONT), tak i další, zejména obchodní a poradenské aktivity, jejichž cílem je zvýšení konkurence-schopnosti evropských podniků a jejich expanze na další, mimoevropské trhy (COSME).“

K oběma programům bude v České republice uspořádána řada seminářů a informačních akcí. Již ve čtvrtek 5. prosince 2013 bude Technologické centrum AV ČR pořádat informační seminář „Financování firemních inovací s výhledem 2014+“. Přihlašovat se je možné již nyní na stránkách sítě www.een.cz. Pro další informace můžete kontaktovat tajemníka CRR ČR Viléma Řeháka (rehak@crr.cz, tel.: 725 043 769).

Enterprise Europe Network je celoevropská síť, která poskytuje poradenské služby a informace pro rozvoj podnikání, především malým a středním podnikům. Tato síť na podporu podnikání byla původně určena pro členské země EU, ale v poslední době se v souladu s politikou Evropské komise rozšiřuje i do dalších evropských a mimoevropských zemí. V současné době působí již ve více než padesáti zemích světa. Výroční konference sítě Enterprise Europe Network se konají každý rok v aktuální předsednické zemi EU.

Centrum pro regionální rozvoj ČR je příspěvkovou organizací Ministerstva pro místní rozvoj ČR, jejímž základním cílem je pomoc při úspěšné realizaci projektů spolufinancovaných ze strukturálních fondů Evropské unie. CRR působí jako zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační program a Operační program Technická pomoc. V rámci této činnosti zabezpečuje konzultační činnost pro zájemce a zpracovatele projektů, pořádá informační semináře, pomáhá realizátorům projektů při realizaci výběrových řízení na jednotlivé dodavatele dle pravidel EU a kontroluje a monitoruje realizaci jednotlivých projektů. CRR dále působí jako kontrolní subjekt pro všechny operační programy v rámci Cíle 3 (Evropská územní spolupráce). Vedle těchto činností CRR zajišťuje systémovou infrastrukturu pro provoz monitorovacího systému realizace projektů spolufinancovaných z fondů EU. CRR má dále na starosti správu Regionálního informačního servisu a Mapového serveru CRR ČR. Od roku 2011 se CRR také podílí na realizaci soutěží Vesnice roku a Historické město roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…