Nové polní transfuzní pracoviště pomůže vojákům v misích

12.09.2015 12:25

Tento týden absolvovalo v areálu Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích více než dvacet vojenských zdravotníků speciální výcvik činností v novém polním transfuzním pracovišti. Pětidenní cvičení pořádala Agentura vojenského zdravotnictví pod odborným dohledem specialistů Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice-Vojenské fakultní nemocnice Praha.

Nové polní transfuzní pracoviště pomůže vojákům v misích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Zásobování zahraničních jednotek Armády České republiky krví a transfuzními prostředky probíhalo až do současnosti pravidelnými dodávkami z ÚVN leteckou dopravou v transportních boxech. Na základě zkušeností z působení polní nemocnice v rámci mise ISAF vzniknul požadavek na zavedení kontejnerového transfuzního pracoviště přímo v místě nasazení. Dojde-li ke zhoršení leteckých podmínek, může totiž dojít k situaci, že požadované transfuzní přípravky mohou do místa určení dorazit se zpožděním.

Nové pracoviště zajistí transfuzi zraněnému vojákovi téměř přímo v poli

„Polní transfuzní stanoviště je ve spojení s biochemicko-hematologickou laboratoří polní nemocnice Armády ČR v současnosti nejkomplexnější systém zabezpečení transfuzními prostředky v poli v rámci zemí NATO,“ říká podplukovník Miloš Bohoněk, primář oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN a také účastník několika zahraničních misí. Dodává, že nové pracoviště je výsledkem projektu, který řešilo jeho oddělení v rámci projektů obranného vývoje Ministerstva obrany. „Nové pracoviště dokáže zajistit dostatek transfuzních přípravků pro polní nemocnice za všech okolností a zajistit tak krevní ztrátu zraněnému vojákovi téměř přímo v poli,“ dodává podplukovník Bohoněk.

Doplněním tohoto pracoviště lze v polních podmínkách zabezpečit vlastní odběry, dostatečné skladování, lze provádět rekonstituci kryokonzervovaných přípravků, ale zajistit i tzv. „walking blood bank“ – uskutečňovat odběry dárců krve přímo v místě nasazení a zároveň zajistit výrobu bezpečných transfuzních přípravků.

Armáda ČR může nabídnout pomoc i partnerům

„Vysoká odbornost zdravotníků je přitom nezbytná, protože tato práce vyžaduje dokonalou znalost postupů i ovládání poměrně složité technologie,“ doplňuje primář Bohoněk. „Vojenští zdravotníci si při dnešním nácviku pod naším odborným dohledem nacvičují procesy od odběrů dárců krve, přes zpracování krve, laboratorní vyšetření dárců v polních podmínkách, mražení plazmy, sekundární výrobu krevních derivátů, skladování až po nácvik emergency odběru krve a její aplikace v rámci přednemocniční péče.“

Mnohé státy NATO podobné pracoviště dosud postrádají, Armáda České republiky se inspirovala v některých aliančních zemích, které toto pracoviště mají – například v Nizozemsku. Díky následnému projektu obranného vývoje „Polní transfuzní pracoviště“, který byl oddělením hematologie a krevní transfuze ÚVN řešen v letech 2012-2013, se nyní česká armáda zařadila mezi vojenskou zdravotnickou špičku, která může nabízet pomoc i aliančním partnerům přímo v místě nasazení.

Cvičení zdravotníků Armády České republiky začalo v areálu Ústřední vojenské nemocnice v pondělí 7. září a potrvá až do pátku 11. září.

Těžce raněný voják ztratil mnoho krve, zdravotníci zajišťují životní funkce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…