Nové přístroje v onkogynekologickém centru umožní operace nejsložitějších nádorů

23.01.2015 13:45

Novou operační 3D laparoskopickou sestavu a nový peroperační ultrazvuk má Onkogynekologické centrum ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, a. s. (KNTB).

Nové přístroje v onkogynekologickém centru umožní operace nejsložitějších nádorů
Foto: KNTB
Popisek: Operace pomocí 3D laparoskopické sestavy (přístroj vpravo). Vlevo je nový peroperační ultrazvuk.

Přístroje společně se stávajícím vysoce moderním vybavením umožňují použití high technologií přímo v praxi. Umožňuje to operace nejsložitějších nádorů. Přístroje v celkové hodnotě téměř pět milionů korun získala nemocnice v rámci dotací pro vybavení svého Onkologického centra.

„Při použití 3D laparoskopické sestavy operatér operuje s pomocí 3D brýlí. Prostorový obraz mu pomáhá k přesnějšímu operačnímu postupu, preparaci tkání a nepopiratelnou výhodou je šití pomocí laparoskopických nástrojů. Pomocí peroperačního ultrazvuku je možné během operace přímo v operační ráně provádět ultrazvukové vyšetření. To napomáhá k přesné navigaci operatéra do oblasti patologie, která zrakem není vidět,“ popsal primář gynekologicko-porodnického oddělení Zdeněk Adamík.

Doplnil, že nové přístroje společně se stávajícím vysoce moderním vybavením umožňují použití high technologií přímo v praxi.

„Umožňuje to operovat nejsložitější nádory. To se také odráží na výsledcích Onkogynekologického centra KNTB. Lékaři provádějí komplexní diagnostiku a léčbu zhoubných ženských nádorů, ve spolupráci s Onkologickým centrem KNTB také ozařování, chemoterapii a biologickou léčbu. Pro pacientky ze Zlínského kraje to znamená, že nemusejí být posílány mimo Zlínský kraj,“ dodal primář.

Onkogynekologické centrum je součástí gynekologicko-porodnického oddělení KNTB. Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví bylo zařazeno mezi 14 center v rámci České republiky a rozsahem své činnosti v ní zaujímá 7. místo. Má velmi kvalitní personální obsazení a technické vybavení. Provádí kompletní diagnostiku ženských onkologických onemocnění a také operační léčbu, včetně nejrozsáhlejších multidiciplinárních výkonů (jde o operace, na kterých se podílí gynekolog, chirurg, urolog a angiochirurg současně). Ročně má toto centrum asi 160 záchytů nových onkologických onemocnění a asi 100 radikálních operací.

„KNTB získala na vybavení onkocentra dotaci v celkové výši 81.675.991 korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj na projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní onkologické péče KNTB Zlín II“. Pro Komplexní onkologické centrum (KOC) pořídí nové přístroje jako obnovu za stávající a přístroje, které KOC dosud nemá k dispozici,“ informoval ředitel KNTB Pavel Calábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…