Novým prezidentem Exekutorské komory ČR je David Koncz

20.01.2014 12:48

Exekutorská komora ČR má nového prezidenta. Stal se jím dosavadní viceprezident David Koncz. Nahrazuje tak Jiřího Proška, který byl v čele stavovské organizace soudních exekutorů od dubna 2012.

Novým prezidentem Exekutorské komory ČR je David Koncz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Nový prezident se chce nadále soustředit na osvětovou činnost směrem k veřejnosti. Exekutorská komora ČR šestým rokem provozuje bezplatné poradny, pořádá přednášky, spolupracuje s neziskovými organizacemi i univerzitami a vydává časopis Komorní listy. „Hlavně díky této prevenci zásadním způsobem klesá počet exekucí. Lidé se lépe orientují ve svých právech a povinnostech. Mizí zažitá klišé a veřejnost si uvědomuje prospěšnost a potřebnost soudních exekutorů. Mým cílem je navázat na Jiřího Proška, jehož dosavadní práce si velmi vážím, a dbát na to, aby soudní exekutoři dál vykonávali veřejnou službu s profesionalitou a slušností. Rád bych pokračoval v osvětových projektech a pracoval na tom, aby se zcela vytratily mýty, které o exekucích občas kolují.

V neposlední řadě se budu všemi silami snažit o to, aby Exekutorská komora zůstala respektovaným subjektem jak v odborných kruzích, tak v rámci Světové unie soudních exekutorů,“ uvedl Mgr. David Koncz. Mezi jeho priority patří také rozvoj spolupráce s dalšími dohledovými orgány, zejména s Ministerstvem spravedlnosti, elektronizace komunikace s institucemi, jež podle zákona poskytují úředním osobám informace o účastnících řízení, či upgrade Portálu dražeb a Centrální evidence exekucí.

Mgr. Ing. Jiří Prošek rezignoval na post šéfa Exekutorské komory ČR ze zdravotních důvodů. Nadále však zůstává v jejím vedení jako člen prezidia. Během svého funkčního období se podílel zejména na uvedení novely exekučního řádu do praxe. Rovněž dal vzniknout několika významným projektům. Mimo jiné zavedl internetovou poradnu pro účastníky řízení, elektronické kalkulačky nákladů exekuce a srážek ze mzdy nebo veřejné seznamy pracovníků soudních exekutorů pro snazší ověření jejich identity v rámci předcházení eventuální záměně s vymahači či zaměstnanci různých inkasních agentur. „Museli jsme se vypořádat i s razantním snížením tarifu. V případě dluhu do 20.000 korun činí naše odměna podle nové vyhlášky jen 1.500 korun. Zkvalitnili jsme kontrolní činnost, takže z hlediska kárných statistik jsou na tom soudní exekutoři nyní lépe než soudci, srovnatelně se státními zástupci. A podařilo se nám také udržet vysokou vymahatelnost práva, přičemž ze státní kasy nečerpají exekutorské úřady na svůj chod – na rozdíl od soudů – ani korunu. Náš systém obstojí i v mezinárodním prostředí, koneckonců samotné Německo hodlá zrušit drahé a nevýkonné polostátní vykonavatele, a zbavit tak daňové poplatníky finanční zátěže z dotování šesti miliónů neplatičů. Povinností, které nového prezidenta čekají, bude mnoho a jistě nebude lehké je zvládnout. Davida Koncze proto maximálně podporuji a přeji mu hodně zdaru.“

Novým viceprezidentem Exekutorské komory byl zvolen Mgr. Michal Rudý, dosud člen prezidia, dříve předseda Kontrolní komise.

Curriculum vitae – Mgr. David Koncz [Konc]

Mgr. Davida Koncze (*1975) jmenoval ministr spravedlnosti soudním exekutorem Exekutorského úřadu Cheb v roce 2002. Předtím pracoval jako advokát. V letech 1993-1998 vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity. Ve vedení Exekutorské komory ČR je již od roku 2009, nejprve jako člen prezidia, od dubna 2012 coby viceprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…