O prohlídku vodních elektráren Skupiny ČEZ byl tradiční zájem

16.09.2013 16:41

Během dvou uplynulých víkendů si v rámci Dnů evropského dědictví prohlédlo historická vodní díla Skupiny ČEZ na severu Čech 754 zájemců. Byli to jak jednotlivci, tak i rodiny s dětmi či party kamarádů. Tradičně velkému zájmu (617 návštěvníků) se těšila vodní elektrárna Střekov. Na prohlídku malé vodní elektrárny Želina zavítalo 137 osob, což je o 67 osob více, než během stejné akce v loňském roce.

O prohlídku vodních elektráren Skupiny ČEZ byl tradiční zájem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Učím na Střední průmyslové škole v České Lípě a stále hledám inspiraci pro zpestření výuky formou zajímavých exkurzí.   I to byl jeden z důvodů, proč jsme si s přítelkyní zajeli tentokráte v rámci Dnů evropského dědictví do Ústí nad Labem, abychom si prohlédli hned dvě zajímavé technické památky, a to vodní elektrárnu Střekov a Masarykova zdymadla. Samozřejmě, že pak ještě navštívíme i další ústecké památky, včetně muzea a kostelů,“ uvedl 7. září jeden z prvních návštěvníků Střekova Michal Michna z České Lípy. O týden později 14. září se pak například na prohlídku vodní elektrárny na Labi vydali manželé Jaroslav a Jitka Gabrielovi z Klášterce nad Ohří. Scénář jejich rodinného výletu byl prakticky podobný. „Je to jediná vodní elektrárna Skupiny ČEZ, kterou jsem ještě neviděl, navíc technická památka, tak jsme si řekli, že si uděláme výlet do Ústí nad Labem. Ještě si prohlédneme zdymadla a poté vyrazíme za historií na hrad Střekov a do ústeckých kostelů,“ uvedl Jaroslav Gabriel.

Pěkné počasí během prvního a hlavně v sobotu o druhém zářijovém víkendu zlákalo na procházku do přírody a tudíž k prohlídce malé vodní elektrárny Želina u Kadaně 137 zájemců.  

„Hlavně druhou sobotu jsme měli co dělat, abychom nápor návštěvníků zvládli. Chodili nepřetržitě, jednotlivci i ve skupinách. Naštěstí tu byl kolega z jiné směny, který uklízel horní patro budovy, takže jsme se prostřídali. Zatímco já byl třeba s lidmi dole ve strojovně, on už venku seznamoval další návštěvníky s historií elektrárny, případně tomu bylo naopak,“ poznamenal Stanislav Švancar, strojník neblokových zařízení, hrázný a jezný v jedné osobě. 

„Dlouhá léta jezdím na Ohři chytat ryby. Samozřejmě, že Želinu jsem navštívil několikrát už v minulosti, ale teď jsem si řekl, že bych si ji mohl zase jednou pořádně prohlédnout,“ řekl během prohlídky strojovny Jaroslav Běžel z Kadaně. Marek Plašil z Ostrova přijel se sedmiletým vnukem Jiříkem. Toho nejvíce zaujala „vařící se“ voda ve výpusti do Lomazického kanálu. „Původně jsme jeli navštívit jen bývalého kolegu, který má chatu u Nechranické přehrady. Když nám řekl, že je dnes elektrárna přístupná veřejnosti, tak jsme se zde při zpáteční cestě domů zastavili. Opravdu je to pěkná a velmi dobře udržovaná technická památka,“ konstatoval inženýr – strojař v důchodu.

Jen během Dnů evropského dědictví si v letech 2008 – 2013 prohlédlo obě vodní elektrárny 4 949 zájemců, z toho 4 282 vodní elektrárnu Střekov a 667 malou vodní elektrárnu Želina. Ta je ovšem díky své poloze prakticky přístupná po celý rok, neboť Želinský meandr řeky Ohře je přírodní památkou s naučnou stezkou.  Přespolní výletníci jsou vždy překvapeni, když při jednom ze zastavení narazí na funkční technickou památku. Jejich překvapení je o to větší, když na dotaz, zda mohou dál, dostanou odpověď „ano“. Vodní elektrárna Střekov se pak značné pozornosti těší i na začátku roku, když se v březnu koná Světový den vody. Jen letos si ji tak v tento den stačilo už prohlédnout 416 osob.  Obě vodní díla Skupiny ČEZ budou ještě veřejnosti zpřístupněna na začátku listopadu, kdy pro změnu probíhá Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…