O titul Vesnice roku bojuje v Pardubickém kraji sedmadvacet obcí

06.06.2017 17:03

Již od roku 1995 obce v České republice soutěží, která z nich se stane Vesnicí roku. V letošním třiadvacátém ročníku bude o tento titul bojovat celkem 213 obcí. Nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 soutěžícími obcemi.

O titul Vesnice roku bojuje v Pardubickém kraji sedmadvacet obcí
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Měsíc květen a červen je ve znamení hodnocení krajských kol. V Pardubickém kraji se hodnocení uskuteční od 12. června do 22. června. Celostátní kolo je naplánováno na začátek září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

„Komise je v tuto chvíli ustanovená, naším úkolem je do procesu výběru nezasahovat. Zcela jistě je potřeba poděkovat všem obcím, které se v našem kraji do soutěže přihlásily. Oceňuji, že se chtějí angažovat v propagaci venkova Pardubického kraje,“ sdělil radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Porota hodnotí přihlášené obce v oblastech, jako je společenský život, aktivity občanů, podnikání, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, péče o veřejná prostranství, péče o krajinu a další. Cílem celé soutěže je povzbudit obyvatele obcí, aby se aktivně účastnili na rozvoji svého domova, ale i upozornit veřejnost na význam venkova.

Obce v soutěži, kterou vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství, mohou získat hned několik ocenění. Zlatá stuha je nejvyšší ocenění, které získá vesnice, jež se nejlépe a nejvyváženěji prezentuje ve všech hodnocených oblastech. Modrou stuhou porota oceňuje vesnice za společenský život a Bílou stuhou za činnost mládeže. Obec oceněná Zelenou stuhou nejlépe pečuje o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu porota uděluje za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Možnost je získat také Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích nebo Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova.

Nejmenší soutěžící obcí v letošním ročníku jsou Kačlehy z Jihočeského kraje s 86 obyvateli. Naopak největší přihlášenou obcí je Lom z Ústeckého kraje, který má 3 770 obyvatel. Nejméně soutěživých obcí mají v Moravskoslezském kraji. Zde se jich do Vesnice roku 2017 přihlásilo pouze osm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.