Obrat mediálních podniků vlastněných Jaromírem Soukupem a čínským koncernem CEFC v ČR dosáhl v roce 2015 téměř šesti miliard korun

13.07.2016 17:25

Poslední červnový den proběhla valná hromada největší tuzemské mediální agentury Médea a třetího největšího mediálního domu v České republice Empresa Media. V jejím průběhu byly schváleny účetní uzávěrky za rok 2015, které pro obě tyto firmy zpracovala mezinárodní auditorská společnost Deloitte Audit. Účetní uzávěrky budou v dohledné době publikované v zákonné podobě v obchodním rejstříku.

Obrat mediálních podniků vlastněných Jaromírem Soukupem a čínským koncernem CEFC v ČR dosáhl v roce 2015 téměř šesti miliard korun
Foto: Empresa Media
Popisek: Empresa Media, a. s. - logo

Celkový obrat mediálních podniků vlastněných  Jaromírem Soukupem a čínským koncernem CEFC činil v uplynulém roce  5,489 mld. Kč z hlavní činnosti. Nejvíce se na této částce přitom podílela největší tuzemské mediální agenturní uskupení  MÉDEA GROUP (3,903 mld. Kč). Skupina Empresa Media (včetně Barrandov Televizní studio, a.s.) dosáhla obratu 1,586 miliardy Kč.

Nejziskovější částí mediálního koncernu Jaromíra Soukupa je tradičně MEDEA GROUP, přičemž toto uskupení dosáhlo v roce 2015 provozního zisku EBITDA 127,1 mil Kč. Skupina  EMPRESA MEDIA (včetně Barrandov Televizní Studio, a.s. a  Real TV s.r.o.) skončila s provozní ztrátou EBITDA 14,4 mil Kč.  

V průběhu valných hromad také došlo k některým personálním změnám ve složení představenstva, které vyplývají z dohody o vstupu čínské obchodní společnosti CEFC do Médey a Empresa Media. V pozici předsedy představenstva obou společností zůstává i nadále většinový majitel firem Jaromír Soukup. Do pozice místopředsedy představenstva obou společností byl zvolený zástupce minoritního vlastníka, místopředseda představenstva CEFC Group (Europe) Company, Jaroslav Tvrdík. Třetím členem představenstva je pak v obou firmách vedoucí právního oddělení Médey Kateřina Čápová.

„Za krátkou dobu spolupráce s CEFC se ukázalo, že čínští investoři jsou velmi zorientovaní v oboru reklamy a médií  a spolupráce s nimi je a bude pro nás velmi perspektivní. Díky našemu partnerství se nám otevírají dveře například ke koprodukčním možnostem výroby unikátního obsahu pro naši televizi TV Barrandov, přístup ke zdrojům financování nových projektů a  také například know-how v oblasti nových médií a technologií. Personální propojení na úrovni představenstva je logickým pokračováním našeho vzájemného propojování,“ uvedl předseda představenstva Médea a Empresa Media Jaromír Soukup.

Předseda představenstva Médea a Empresa Media Jaromír Soukup.

Jaromír Soukup (47) patří mezi Top 100 nejbohatších lidí podle respektovaného žebříčku magazínu Týden, je majoritním majitelem největší tuzemské mediální agentury Médea, která ovládá podle mezinárodního hodnocení agentury RECMA zhruba třetinu trhu s nákupem reklamy v médiích. Zároveň je i většinovým vlastníkem mediální skupiny Empresa Media, která vydává na českém trhu 10 tiskových titulů (např. Týden, Faktor S, Instinkt, Interview, Exkluziv nebo Sedmičku) a letos expandovala s tituly Interview a Exkluziv i na Slovenský trh. Do jeho mediálního domu patří i třetí nejsledovanější soukromá televizní skupina na tuzemském trhu TV Barrandov. Nově do portfolia jeho firem patří i mediální zastoupení Media Master.

Společnost CEFC je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. CEFC se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. Za rok svého působení na tuzemském trhu investovala přes 20 miliard korun a získala podíly ve společnostech, jako jsou J&T, Travel Service, Slavia Praha, Médea, Empresa Media a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…