Odbahnění rybníka pomohlo vzácné rdestici. Jinde u nás přirozeně neroste

23.09.2014 15:03

Rybník v národní přírodní památce Rybníček u Hořan byl letos odbahněn, opravena byla také hráz a bezpečnostní přeliv.

Odbahnění rybníka pomohlo vzácné rdestici. Jinde u nás přirozeně neroste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybníky a chov ryb funguje dodnes

Prospělo to vzácné vodní rostlině rdestici hustolisté, která zde má poslední přirozené útočiště v České republice. Investorem akce byla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [1].

Rybníček u Hořan ukrývá výjimečnou původní lokalitu rdestice hustolisté - jedinou v České republice. Z jiných míst vymizela, na některá z nich byla následně uměle vysazena. Tato plovoucí bylina s vytrvalým oddenkem v bahně kvete zelenými kvítky uspořádanými v klasech nad hladinou. Dříve byla hojná v nivách velkých řek, kde osidlovala nově vzniklá boční a slepá ramena řek. Nesvědčí ji úpravy toků a znečišťování vod.

„Rybníček trpěl řadu let silnými splachy z  polí. Odbahnění v něm vytvořilo několik částí s různou výškou vodní hladiny a snížilo přebytek živin v sedimentech, což rdestici hustolisté svědčí. Akce nebyla vůbec jednoduchá – rdestice musela být po dobu prací umístěna v náhradní vodní nádržce a pak vrácena zpět. Snad se postupem času rozšíří i na další místa,“ vysvětluje Martin Klaudys z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ČR, krajského střediska Praha a střední Čechy, oddělení Správa CHKO Blaník.

Poznámky:

[1] Odbahnění rybníka bylo financováno z prostředků programu MŽP Program obnovy přirozených funkcí krajiny (POPFK) s nákladem 358.493,96 Kč. Během prací na obnově rybníka o rozloze 800 m2 bylo z rybníka odstraněno 450 m3 sedimentů Akci realizovala stavební firma IBS stavby s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…