Odbory: V Kern-Liebers si lidé polepší na mzdách

02.08.2016 19:16

Výplaty čtyř stovek zaměstnanců českobudějovické strojírenské společnosti Kern-Liebers CR se od srpna zvýší o 3,2 procenta. Nárůst měsíčních mezd je výsledkem nově uzavřené kolektivní smlouvy, na jejímž obsahu se minulý týden dohodli zástupci Odborového svazu KOVO s vedením firmy.

Odbory: V Kern-Liebers si lidé polepší na mzdách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

„Vzájemné dohoda o navýšení základních měsíčních mezd všech zaměstnanců je podepsána pro období od 1. července 2016 do 30. června 2017, což znamená, že reálné zvýšení příjmů pocítí všichni již v srpnovém výplatním termínu,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec, který je současně předsedou Základní organizace OS KOVO při Kern-Libers CR.

Odboráři jsou spokojeni. „Mzdový nárůst je sjednán na úrovni lepšího průměru a současně odráží reálné možnosti zaměstnavatele. Kolektivní smlouva navíc zaměstnancům zaručuje celou řadu významných benefitů,“ poznamenal Švec.

Mezi garantované výhody zaměstnanců Kern-Liebers CR patří například pět týdnů dovolené, 13. a 14. mzda (před dovolenou a Vánocemi), 37,5 - hodinová týdenní pracovní doba ve všech směnných provozech, příspěvek na závodní stravování ve vlastní jídelně, dynamicky odstupňované odměny při odchodu do důchodu, příspěvek na penzijní připojištění, odměna za odpracování plného fondu pracovní doby v každém měsíci, u řady profesí flexibilní pracovní doba.

„V současné době máme 400 zaměstnanců, kterým poskytujeme veškeré výhody práce v nadnárodní společnosti v kombinaci s osobním přístupem a množstvím benefitů často nad rámec uzavřené kolektivní smlouvy, příplatky nad rámec zákoníku práce a každoroční navyšování mezd,“ konstatoval jednatel společnosti KERN-LIEBERS CR Jaroslav Kopp.

Ve firmě, jejíž loňské tržby činily přibližně 1,2 miliardy korun, najdou perspektivní možnost rozvoje absolventi všech stupňů strojírenských škol od obráběčů, nástrojařů, lisařů, zámečníků, mechaniků-seřizovačů, elektromechaniků, technologů, až po strojní inženýry.

V loňském roce dosáhla v jihočeských firmách, v nichž působí OS KOVO, průměrná hrubá měsíční mzda 28 852 korun, což bylo o 4 846 korun více, než činil jihočeský průměr. Celorepublikový průměr hrubých měsíčních mezd pak KOVO překonalo o 2 385 korun.

„Minimálním cílem kolektivního vyjednávání je udržení reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně daří a to dlouhodobě, což je jedním z důvodů zmíněného téměř pětitisícového rozdílu v průměrných hrubých mzdách,“ konstatoval zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne